Militairen baren opzien met oefening op openbare weg

Print

Afbeelding: Johannes Timmermans

Hulsberg / Brunssum / Valkenburg - Het is geen alledaags straatbeeld: militairen op de openbare weg. Vandaar de soms verbaasde blikken zaterdag op enkele plekken in Zuid-Limburg.

Reservisten
In Valkenburg, Hulsberg en Brunssum werd vreemd opgekeken toen kleine groepjes zwaar bepakte militairen met wapens passeerden. Het betrof de leden van de Deltacompagnie 30 Natresbataljon. In gewoon Nederlands: de reservisten uit Zuid-Limburg met als standplaats het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum.

Oefeningen
Tweemaal per jaar houden de nationale reservisten 25-uursoefeningen. Maar die vinden doorgaans plaats op afgesloten terreinen, buiten het zicht van de gewone burger. Zaterdag werden de compagnieleden daarvoor de straat opgestuurd.

Te voet
Op meerdere brandweerkazernes stonden vrijdag en zaterdag beveiligings- en bewakingsoefeningen op het programma. Bovendien moesten ze zaterdag in groepjes te voet via de Emmaberg van Valkenburg naar Hulsberg en later op de dag met een zwaar brancard van de brandweerkazerne van Brunssum naar de het NAVO-hoofdkwartier.

Beveiliging
Reservisten worden vooral ingezet bij bewakings- en beveiligingsactiviteiten. Iedereen tussen 17,5 en 55 jaar kan, na het doorstaan van een toelatingstest, lid worden.

Onderbezet
De in Brunssum gevestigde compagnie is één van de vijf compagnies van het regionale bataljon Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg). Ze telt volgens Bert de Vries, communicatieadviseur van de Koninklijke Landmacht, zo’n 100 leden en is daarmee - net als die in Zeeland - onderbezet. Op papier is ruimte voor 150 leden.

Aandacht
"We weten niet waar dat aan ligt. Door, zoals nu, een oefening op de openbare weg te laten plaatsvinden, willen we het meer onder de aandacht brengen. Je ziet voorbijgangers ook reageren."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →