400 jaar oud broederschap ontvangt Koninklijke Erepenning

Print
400 jaar oud broederschap ontvangt Koninklijke Erepenning

Afbeelding: Annemiek Mommers

Broederschap Sint Sebastianus heeft zaterdag de Koninklijke Erepenning ontvangen.

De oudste vereniging van Kerkrade kreeg de onderscheiding onder meer vanwege het 400-jarig bestaan, de grote culturele en maatschappelijke betrokkenheid en de bijzondere status van Nederlands cultureel immaterieel erfgoed die de broederschap in 2015 verwierf.

Sporadisch
De zilveren munt van vijf centimeter doorsnede met de afbeelding van Koning Willem-Alexander wordt slechts sporadisch uitgereikt. Om in aanmerking te komen voor deze onderscheiding moet een vereniging minstens vijftig jaar bestaan.

Gestolen
De taak van de in 1617 gestichte broederschap was het beschermen van de kerk bij processies en feesten. Ze kwam vier jaar geleden groot in het nieuws toen het kostbare koningszilver was gestolen. Ruim acht maanden later werd het harnas van 220 zilveren schildjes teruggevonden. De dieven werden veroordeeld tot een werkstraf.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →