Ploeggenoot lovend over Dumoulin: 'Ongelooflijk dat hij dit flikt'

Print
Ploeggenoot lovend over Dumoulin: 'Ongelooflijk dat hij dit flikt'

Afbeelding: AFP/Luk Benies

Tom Stamsnijder hoorde op zes kilometer van de streep dat zijn kopman Tom Dumoulin de veertiende rit in de Giro d'Italia op zijn naam schreef. “Ongelooflijk dat hij dit flikt, zeg. We wisten wel dat hij in orde was, maar dat hij die mannen ook nog zou kloppen, had ik niet verwacht.”

Even later zag Stamsnijder op een tv-scherm de verschillen. “Wow, hij pakt ook nog tijd. Nou, dit is echt een tikkie voor Quintana. Een kleintje, maar wel eentje die telt.”

Twintig minuten voluit
Het was een grote sprint naar de voet van de klim Oropa. Stamsnijder: “Het was mijn taak om Tom voorin te houden en eenmaal daar is het een beetje surfen. Laurens ten Dam heeft van tevoren nog ingepraat op hem, omdat hij een beetje bang was voor de aanvallen van de concurrenten. 'Dit kun jij als geen ander, gewoon twintig minuten voluit. Daar ben je voor gemaakt', zei Lau tegen hem. Die peptalk heeft wel gewerkt.”

De Maastrichtenaar pakte veertien seconden op Quintana en met de tien bonificatieseconden erbij staat Quintana nu op 2.47. De andere concurrenten verloren nog meer tijd.