Nieuwe ‘Flikken-boot’ Maastricht haalt 80 km/u

Print
Nieuwe ‘Flikken-boot’ Maastricht haalt 80 km/u

Afbeelding: Facebook Politie Maastricht

Maastricht - De politie in Maastricht heeft een nieuwe patrouilleboot. De oude, die prominent te zien is in de trailers van de populaire televisieserie ‘Flikken Maastricht’, is na achttien jaar uit de vaart genomen.

Het opvallende vaartuig, dat zaterdagmiddag in de jachthaven aan de Hoge Weerd - traditiegetrouw met champagne - gedoopt werd door burgemeester Annemarie Penn, is een stuk sneller, moderner en wendbaarder dan de vorige.

De nieuwe politieboot, die een lengte heeft van bijna zeven meter en een diepgang van 90 centimeter zodat ook in ondiep water kan worden gevaren, is uitgerust met een forse 225 PK- buitenboordmotor.De boot haalt een topsnelheid van 80 km per uur. Het vaartuig is zeer wendbaar en veilig en is voorzien van de laatste technisch snufjes.

Surveillances
De politie in Maastricht heeft al sinds 1992 een eigen vaartuig waarmee ze surveilleert op de Maas tussen Eijsden en Born en alle nevenwateren, in totaal 4,5 miljoen m2 wateroppervlakte. Het surveillancegebied omvat onder meer twee industriehavens, negen jachthavens en ruim honderd woonboten. Aan de oevers zijn ook diverse natuurgebieden gevestigd, waaronder de Eijsderbeemden en de Lage- en Hooge Weerd die in de watersurveillance worden meegenomen. Sinds de nieuwe sluis in Ternaaien in gebruik is genomen, varen regelmatig grote binnenvaartschepen met een lengte van meer dan 175 meter op de Maas. Ook deze schepen worden regelmatig gecontroleerd.

De politie ziet op het water onder meer toe op de naleving van regelgeving voor waterrecreanten, pleziervaart, milieu, visserij en alcoholgebruik. Regelmatig vinden controleacties plaats in samenwerking met medewerkers van Rijkswaterstaat, de provincie, jachtopzieners en Belgische politiediensten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →