Roda met grote moeite naar finale van de play-offs

Print

De spelers van Roda juichen na de late gelijkmaker. Afbeelding: ANP Pro Shots

Roda is zondag na een chaotische vertoning door het oog van de naald gekropen. Een doelpunt van Gyliano van Velzen wendde in de laatste minuut een verlenging af tegen eerstedivisionist Helmond Sport: 1-1.

De Kerkradenaren speelden meer dan een helft met tien man. De tegenstander in de finale van de play-offs wordt Cambuur of MVV.

Penalty
Net als in Helmond speelde Roda in de openingsfase met vuur. De underdog kreeg al binnen tien minuten een penalty, nadat El Makrini gepruts in de defensie met een overtreding moest repareren. Steven Edwards dacht voor een sensationele start te zorgen, maar doelman Benjamin van Leer onderstreepte zijn bloedvorm van dit seizoen door de bal uit de hoek te ranselen.

Onheil
De Kerkradenaren kwamen zo met de schrik vrij, maar het spel verbeterde geen moment. Integendeel, de meeste dreiging kwam van de eerstedivisionist. ‘Voetballen, voetballen’, rolde het halverwege de eerste helft snerend van de Koempel Tribune. Chris Kum moest ook nog geblesseerd van het veld, waardoor uit armoede invaller Gnjatic in het hart van de defensie moest gaan spelen. Vlak voor rust kwam er nog meer onheil voor de thuisploeg: Rosheuvel moest na een wilde trap met rood naar de douches. Het was de derde rode kaart voor de Kerkradenaren binnen één week.

Moeras
Na rust zonk Roda dieper weg in het moeras van chaos en onkunde. In de 55ste minuut scoorde Zeldenrust het doelpunt wat al de hele wedstrijd in de lucht hing: 0-1. De thuisploeg probeerde te redden wat er te redden viel. Cultheld Natahan Rutjes kwam het veld in en nam de aanvoerdersband over. Maar Helmond bleef het gevaarlijkst.

Opluchting
Van Leer hield zijn ploeg overeind toen Ten Den alleen voor het doel verscheen. Aan de andere kant miste Ajagun een riante kans. Een verlenging was in aantocht, maar invaller Van Velzen bracht op de valreep enorme opluchting in Kerkrade: 1-1.