D66-top praat op geheime plek over kabinetsformatie

Print
D66-top praat op geheime plek over kabinetsformatie

D66-voorman Alexander Pechtold. Afbeelding: ANP/Bart Maat

De partijtop van D66 praat vanavond op een geheime locatie over de moeizame formatiebesprekingen voor een nieuw kabinet. De partij blokkeert de ChristenUnie en maakt de besprekingen daarmee nog moeilijker dan ze al zijn.

De kans is groot dat de uitkomst van het geheime overleg pas morgen, na een gesprek met Schippers bekend gemaakt zal worden. 

Onwenselijk
D66 blokkeert nu de optie met de ChristenUnie, die partijleider Alexander Pechtold afgelopen week als ‘onwenselijk’ bestempelde. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers benadrukte gisteren op zijn partijcongres in Lunteren dat hij bereid is om te gaan praten, mits dat ‘gewenst’ is. D66-kopstukken Jan Terlouw, oud-partijleider, en de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren lieten dit weekend in verschillende tv-programma’s weten dat zij niets zien in de optie met de ChristenUnie. Volgens Terlouw moest Pechtolds ‘onwenselijk’ worden opgevat als ‘dat wordt niks.

Lastig parket
Informateur Schippers zit in een lastig parket nu alle mogelijke opties voor een meerderheidskabinet worden geblokkeerd door tenminste één partij. Zo wil de SP niet met de VVD samenwerken, vindt de PvdA dat zij door de grote verkiezingsnederlaag niet moeten aanschuiven en het CDA ziet niks in de optie-Roemer, een zespartijencoalitie zónder de VVD. Daarnaast blokkeren alle partijen samenwerking met de PVV. De partij van Geert Wilders werd na de verkiezingen van 15 maart de tweede partij van Nederland.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen