Lei van Thoor (93) zorgde voor een wakkere gemeente Echt

Print
Lei van Thoor (93) zorgde voor een wakkere gemeente Echt

Afbeelding: iStock

De gemeente Echt heeft door Lei van Thoor precies geleerd hoe je juiste gerechtelijke procedures moet volgen. “De gemeente is daar ontzettend alert op geworden. Met dank aan hem.”

Oud-politicus Harry Philipsen reageert hiermee op het overlijden van oud-gemeenteraadslid Lei van Thoor uit Echt.

Rechtvaardigheidsgevoel
Van Thoor zat van 1966 tot 2002 voor het Democratisch Progressief Blok in de raad. Volgens  zijn nicht Annemie van Thoor, politicus voor GroenLinks in Echt-Susteren, had haar oom een “enorm rechtvaardigheidsgevoel”. 

De man was voor menig bestuurder een nagel aan de doodkist. De burgemeester moest het altijd ontgelden. Hij ging tekeer tegen alles en iedereen; raadsvergaderingen liepen in het honderd; hij kreeg spreekverboden en werd meer dan eens door de politie uit de raadsvergadering gezet.

Waarna hij weer een gerechtelijke procedure aanspande. Hij voerde er gedurende zijn politieke carrière zeker 1500. Van Thoor had een enorme afkeer van macht en gezag en strooide met beschuldigingen als corruptie en fraude. Het bezorgde Echt de bijnaam het ‘Texas van Limburg’, waar landelijke media hele pagina’s over schreven.

In 2014 benoemde de Volkskrant hem nog als een politicus “die nimmer is geëvenaard”. In zijn strijd tegen een rechtvaardiger bestuur, was volgens hem alles geoorloofd. 

Lei van Thoor werd 93 jaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →