Te koop: voormalig bioscoopcomplex in Maastricht

Print
Te koop: voormalig bioscoopcomplex in Maastricht

Afbeelding: Google Streetview

De oude Lumière-bioscoop in het hart van Maastricht staat te koop. De hoogste bieder is spekkoper. De interesse voor het monument is groot, ook vanuit de naastgelegen synagoge.

De Joodse gemeenschap in Limburg heeft vergevorderde plannen om het voormalige bioscoopcomplex in de binnenstad aan te kopen. De bedoeling is dat het rijksmonument, dat al enkele maanden nagenoeg leegstaat, een directe verbinding krijgt met de ernaast gelegen synagoge. Het gebouw moet onderdak gaan bieden aan religieuze, sociale en culturele bijeenkomsten. Voorzitter Benoit Wesly van de Joodse Gemeente Limburg (JGL) bevestigt de plannen. 

Wesly benadrukt dat de synagoge, gebouwd in 1840 op de hoek van de Bogaardenstraat en Capucijnengang, kampt met ruimtegebrek. "Het gebouw is te krap, met name tijdens speciale gelegenheden. Denk aan bruiloften en gezamenlijke maaltijden na de eredienst. Uitbreiding is dus zeer welkom. Deze kans krijgen we maar één keer.” 

Eigendom van gemeente
Het voormalige bioscoopcomplex is eigendom van de gemeente. Die heeft het te koop gezet middels een openbare inschrijvingsprocedure. "Gegadigden kunnen tot eind augustus een bod uitbrengen. Het pand gaat naar de hoogste bieder. Begin september is duidelijk wie dat wordt", zegt gemeentewoordvoerder Peter Debets.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →