Woning Herkenbosch terecht op slot

Print
Woning Herkenbosch terecht op slot

Afbeelding: Istock

Een woning in Herkenbosch mag door de burgemeester van Roerdalen voor de duur van drie maanden worden gesloten. Burgemeester De Boer nam dat besluit in november nadat in de woning bijna vijftig kilo aan henneptoppen was gevonden.

De bewoners gingen echter in beroep tegen de uitspraak. De Raad van State verklaart dat beroep echter ongegrond. 

Op slot
Nadat de hennepdrogerij op de zolder van de woning werd aangetroffen, besliste burgemeester De Boer van Roerdalen tot een sluiting van drie maanden. Daarvoor maakte zij gebruik van het zogeheten Damoclesbeleid, waarin staat dat een woning op slot mag als 'in een woning drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is'.

De bewoners stelden echter dat ze de hennepdrogerij onder bedreiging hadden opgezet en geen keuze hadden om te weigeren. Ook zou er geen geschikte alternatieve woonruimte voorhanden zijn voor het gezin met vijf kinderen. Daarom zou het sluiten van de woning in hun ogen niet mogen.

Ongelijk
Nadat eerder de rechter hen al ongelijk gaf, vindt nu ook de Raad van State dat sluiting is toegestaan. De burgemeester heeft alle gevolgen goed tegen elkaar afgewogen. In de ogen van de gemeente zijn er genoeg alternatieven voor huisvesting voorhanden, ook in de particuliere sector. Het gezin stelt weliswaar dat ze dat niet kunnen betalen, maar aantonen dat ze het geld niet hebben doen ze niet. Ook hebben de bewoners niet kunnen bewijzen dat de hennepdrogerij onder bedreiging was opgezet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →