Venlo verwaarloosde ambtelijke organisatie

Print
Venlo verwaarloosde ambtelijke organisatie

Afbeelding: De LImburger

Venlo - Venlo was als gevolg van zware onderbezetting en niet werkende systemen van begin af aan niet in staat om alle zorgtaken voor zijn rekening te nemen. Dat is samenvattend de conclusie van de Venlose gemeentesecretaris Piet Lucassen.

De hoogste ambtenaar van Venlo schetst in een zestien pagina’s tellende brief aan het college een ontluisterend beeld van een ambtelijke organisatie die – mede als gevolg van politieke keuzes – volledig lam geslagen is. Aanleiding voor de reflectie van Lucassen zijn de ‘onvoorziene’ miljoenentekorten op het zogeheten ‘sociale domein’. Daar vallen alle zorgtaken onder waarvoor de gemeente sinds de decentralisaties voor verantwoordelijk is. Recent kwam aan het licht dat het tekort op de zorgtaken drie keer hoger is dan aanvankelijk verwacht.

Ondercapaciteit
Uit de brief van Lucassen blijkt nu dat Venlo al van begin af aan kampt met zware ondercapaciteit op de afdeling die verantwoordelijk was voor de ‘nieuwe’ zorgtaken, zoals bijvoorbeeld Jeugdzorg. Intern was berekend dat minimaal 52 fte nodig zouden zijn om de afdeling te laten functioneren.

“Zonder overtuigende inhoudelijke argumenten is toen, het was begin 2013, door de directie en door het college besloten de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling een bemensing van 36,9 fte zou krijgen”, schrijft Lucassen. “Ik herinner mij de opmerking: ‘Elke euro die ik aan een ambtenaar besteed, kan ik niet aan onze klanten besteden’. Ik waag het deze stelling ernstig te betwijfelen.”

Schrijnend
Als schrijnend voorbeeld van de onderbemensing noemt de Venlose gemeentesecretaris de situatie waarin er slechts 1 fte beschikbaar was voor de onderhandelingen met honderden zorgaanbieders en het afsluiten van contracten met deze instanties.

Het betoog van Lucassen windt er geen doekjes om. Venlo heeft met betrekking tot haar ‘nieuwe’ zorgtaken van begin af aan achter de feiten aangelopen.   

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen