175 banen weg bij Zuyderland-ziekenhuizen

Print
175 banen weg bij Zuyderland-ziekenhuizen

Afbeelding: ANP

Bij het Zuyderlandziekenhuis in Geleen en Heerlen verdwijnen op korte termijn 175 van de 4.950 banen. Het schrappen van banen houdt verband met de slechte financiële situatie.

Dat maakte bestuursvoorzitter David Jongen maandagavond bekend. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Van de 175 te schrappen banen zullen er 75 worden gezocht bij  stafafdelingen en in de ondersteuning. De overige honderd banen verdwijnen bij de laboratoria en in de zorg. In maart maakte Jongen al bekend dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om een dreigend verlies van 12 miljoen euro aan het einde van het jaar af te wenden.

Minder patiënten
Het Zuyderlandziekenhuis heeft in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n 9 procent minder patiënten op de poli’s behandeld dan begroot. Gerekend was op 200.156 mensen, het werden er niet meer dan 182.670. Dat staat in vertrouwelijke bedrijfsgegevens in bezit van De Limburger. De cijfers onderstrepen de financiële problemen van het ziekenhuis. De forse terugloop van patiënten varieert van poli tot poli.

De grootste gaten vallen echter op de afdeling orthopedie. Daar kwamen tussen 1 januari en eind maart 4695 patiënten minder dan waarop was gerekend. Het aantal heup- en schouderoperaties bleef 21 en 31 procent achter bij de begrote aantallen. Het aantal kniebehandelingen bleef steken op - 11 procent. Dat is opvallend, gezien het vergrijzende verzorgingsgebied van het ziekenhuis.

Slecht presterend
"Het ligt voor de hand dat we vooral kritisch kijken naar de personeelsbezetting van de slecht presterende poli’s. Want directe handen aan het bed, daar hebben we volop vacatures en juist mensen nodig”, zegt Jongen. Hij erkent te zijn geschrokken van de slechte cijfers, maar ziet ze na een analyse toch genuanceerder. "Orthopedie heeft inderdaad minder goed gepresteerd, maar belooft die achterstand in de rest van het jaar terug te winnen. Daar ligt een goed plan voor klaar. Ook bij de dermatologen en oogartsen in Heerlen was het minder druk. Daar hebben we vooral verloren aan kleine klinieken en door minder verwijzingen door huisartsen.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →