Controversieel gebaar: Trump bidt bij Klaagmuur

Print
Controversieel gebaar: Trump bidt bij Klaagmuur

Donald Trump bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Afbeelding: AFP

President Trump heeft vandaag tijdens zijn staatsbezoek aan Israël gebeden bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Het gebaar is opmerkelijk en wordt door sommigen gezien als een erkenning van de Israëlische soevereiniteit over Oost-Jeruzalem.

Trump is de eerste zittende Amerikaanse president ooit die heeft gebeden bij de Klaagmuur. De heiligste plaats van het Jodendom staat op een plek die door de internationale gemeenschap wordt beschouwd als illegaal door Israël bezet gebied. De actie van Trump kan daarom worden gezien als een controversieel gebaar tegen de islamitische wereld en de Palestijnen in het bijzonder, die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat.

De bedoeling van het staatsbezoek van Trump bleef lang onduidelijk. Het was vooraf ook niet bekend of hij de Klaagmuur zou bezoeken. Tot op het laatste moment paste hij het schema van zijn bezoek aan. 

Gebedsbriefje
Met een zwart keppeltje op hield de Amerikaanse president zijn rechterhand een halve minuut tegen de stenen aan. Vervolgens stopte hij een gebedsbriefje in een spleet van de muur. Zijn vrouw Melania en dochter Ivanka, die is bekeerd tot het Jodendom, bezochten het vrouwelijke gedeelte van de muur.

Naast de Klaagmuur bezocht Trump ook de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, die op de plek zou staan waar Jezus is gekruisigd en begraven ligt. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →