Zorgen om veiligheid rond Limburgse voetbalclash

Print
Zorgen om veiligheid rond Limburgse voetbalclash

Afbeelding: iStock

Zuid-Limburg is in de ban van de ‘voetbalclash’. Het waarborgen van de veiligheid rond de finale van de play-offs tussen aartsrivalen Roda JC en MVV houdt de gemoederen bezig.

Koortsachtig wordt op alle fronten overlegd over het waarborgen van de veiligheid tijdens de finale van de play-offs, donderdag in Maastricht en zondag in Kerkrade. Twee risicowedstrijden van de eerste orde. De hardcore hooligans van beide voetbalclubs staan op zijn zachtst gezegd te boek als berucht.

Politiestaf
Zondagmiddag valt hoe dan ook de beslissing. Stel dat MVV wint: hoe zijn rellen in Kerkrade te voorkomen? Stel Roda prolongeert zijn verblijf in de eredivisie: breekt dan de pleuris uit in Maastricht? Gemeenten, clubs en politie overleggen dezer dagen vrijwel onafgebroken. De regionale ‘driehoek’ (politie, justitie en burgemeester Maastricht) heeft maandag besloten voor deze gelegenheid een speciale politiestaf op te tuigen. Die kan snel schakelen en in korte tijd veel mensen inzetten, zegt politiewoordvoerster Annemiek Mols.

Terwijl De Geusselt al snel was uitverkocht, zitten ze bij Roda nog te wachten op uitsluitsel van de Kerkraadse burgemeester Jos Som. Uiteindelijk bepaalt hij hoeveel tickets er per seizoenkaart en per clubkaart mogen worden verkocht. Seizoenkaarthouders komen gratis binnen en mogen normaal vier extra kaarten kopen; clubkaarthouders mogen er in totaal vier aanschaffen.

10.000 kaarten
"De burgemeester kan besluiten tot één-op-één-verkoop”, zegt Roda-woordvoerder Rob Goossens. Overigens merkt hij op dat er al ruim 10.000 kaarten zijn verkocht: "Dat zijn meer mensen dan er in de hele Geusselt passen.”

Bij MVV konden ze zondagavond de sluizen al open zetten, omdat van tevoren was bepaald hoe de kaartverkoop geregeld zou worden, zegt woordvoerder Stijn Vullings. „Wij hebben afgesproken: één ticket per ID. Online zijn we uitverkocht.”

'Geen risico'
Jos Som neemt dinsdagochtend een besluit. "Ik neem geen enkel risico. Ik snap dat Roda graag vier tickets per kaarthouder wil verkopen, maar de kans bestaat dat die worden doorverkocht. Economisch gewin komt nu even op de tweede plaats.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →