Grootste DNA-onderzoek ooit naar dood Nicky Verstappen

Print
Grootste DNA-onderzoek ooit naar dood Nicky Verstappen

Afbeelding: De Limburger

Het Openbaar Ministerie wil bij vijftienduizend mannen DNA-monsters afnemen in een ultieme poging om de moord Nicky Verstappen uit Heibloem op te lossen. Het toen 11-jarige jongetje werd in augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Hij was daar op kamp met dorpsgenootjes.

Als het er van komt, wordt dit het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland.

Dader
Zeker vijftienduizend mannen uit Heibloem en de omgeving van de Brunssummerheide krijgen het verzoek om vrijwillig DNA-materiaal af te staan. Als daar een – al dan niet ver - familielid tussen zit, kan dat naar de dader leiden.  De voorbereidingen voor het onderzoek worden al getroffen.

Lees ook: Moeder Nicky Verstappen: "Blij, we blijven hoop houden"

Door typische familiekenmerken in het DNA te vergelijken, hoopt justitie op basis van DNA-overeenkomsten een familiestamboom op te stellen die uiteindelijk moet leiden naar de dader. Momenteel wordt nog in de landelijke DNA-databank van veroordeelden en verdachten gezocht naar familieleden van de vermoedelijke moordenaar. Mocht dat tot het gewenste resultaat leiden, dan gaat het inzamelen van DNA bij vrijwilligers niet door. De kans dat dat gebeurt is echter klein.

Marianne Vaatstra
Een soortgelijk verwantschapsonderzoek werd in 2012 uitgevoerd in de omgeving van het Friese Zwaagwesteinde. Daar werden ruim achtduizend mannen opgeroepen. Het leidde tot het oplossen van de uit 1999 stammende moordzaak Marianne Vaatstra.

Lees ook: DNA afnemen, hoe gaat dat?

Meteen na het oplossen van die zaak werd al geroepen om een soortgelijk onderzoek naar de dood van Nicky verstappen. Het DNA dat bij Nicky werd gevonden, was echter te slecht. Door moderne technieken is een klein DNA-spoor dat in 2008 op Nicky’s broek werd gevonden zodanig opgelapt dat het nu een volledig profiel oplevert en dus toch gebruikt kan worden voor een verwantschapsonderzoek.

> Alles over de zaak Nicky Verstappen vind je hier

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →