'Ik ben geen tweede Indurain, ik ben Tom Dumoulin'

Print
'Ik ben geen tweede Indurain, ik ben Tom Dumoulin'

Afbeelding: ANP

Tom Dumoulin begint dinsdag met een ruime marge op zijn concurrenten aan de slotweek van de Giro d’Italia. Het definitieve roze is nog zes loodzware dagen verwijderd. Op de rustdag maandag blikte hij vooruit.

Wordt vandaag de zwaar de zwaarste etappe uit je carrière?
"Dat is vooraf lastig te zeggen. Het wordt sowieso zwaar, maar als mijn concurrenten sterk zijn, wordt het echt heel, heel erg zwaar. Ze gaan me aanvallen, dus het wordt hoe dan ook lijden."

Wie zie jij als je naaste rivalen?
"Dat hangt van vandaag af. In principe is Nairo Quintana mijn grootste tegenstander. Hij is de beste klimmer deze Giro. Maar als ik vandaag twee minuten verlies, dan heb ik plots weer een hele rits rivalen.”

Vrees je de derde week?
"Ik vrees die niet echt, maar ik heb er wel een vraagteken achter staan. Ik heb me geprobeerd voor te bereiden door op hoogte meer op klimmen te trainen en ook meerdere cols in een training te doen, maar weten doe ik – en mijn tegenstanders – het niet. De grote vraag is of ik het vol hou.”Heb je alle ritten verkend?
"Ik ken de beklimmingen van vandaag omdat ik hier eens twee weken in Livigno heb getraind. Van de andere ritten weet ik weinig. Ik heb ze via video’s bekeken.”

Is dat niet een mogelijk nadeel?
"Een voorbereiding op een grote ronde is vooral zoeken naar de juiste balans. Tussen trainen, wedstrijden rijden, verkennen en thuis zijn. Ik kan niet alles doen en denk dat ik de juiste balans heb, als ik kijk naar de afgelopen twee weken.”

Thuis is belangrijker voor je?
"Dat is het zeker. Ik had in die ene vrije week met het routeboek door Italië kunnen gaan rijden om etappes te verkennen, maar ik ben dan liever bij mijn vriendin."

Je familie is hier nu ook. Is dat belangrijk voor je?
"Ze maken er een soort combinatie van een vakantie en Tom-volgen van. Dus ze zijn er niet iedere etappe. Ik vind het heel leuk dat ze hier zijn, maar het is niet zo dat ik ze dicht bij me nodig heb."

In de rit naar Bergamo wachtte je op Quintana, die vervolgens zes bonificatieseconden van je afpakte. Baalde je daar van?
"Ik had die seconden liever niet verloren, maar hij pakte dat heel goed aan. Het is zijn goed recht om mee te sprinten natuurlijk. Dat had ik achteraf beter ook kunnen doen."

Heeft hij je nog bedankt voor je gebaar?
"Nee, ik heb niets van hem gehoord.”

Hoe gaat het met de mentale stress?
"Het zijn drukke dagen omdat ik zoveel extra verplichtingen heb, maar ik geloof dat Nibali en Quintana dat ook hebben. In de Vuelta in 2015 had ik veel meer stress en werd ik nog heel onrustig van een persbijeenkomst. Nu verdraag ik het allemaal wat makkelijker.”

Je wordt constant vergeleken met Miguel Indurain. Wat vind je daarvan?
"Dat duikt elke keer op, in de Vuelta twee jaar geleden ook al. Ach, ik weet het niet. Ik ben niet Indurain, ik ben gewoon Tom Dumoulin.”

Voel je de druk van een natie die al 37 jaar wacht op winst in een grote ronde?
"Om eerlijk te zijn kan dat me niet veel schelen. Dat is hun probleem, haha. Ik rijd voor mezelf en het team en ik voel geen extra druk omdat Nederland al zo lang droog staat.”