Banenmotor voor ons allemaal

Print
Banenmotor voor ons allemaal

Deelnemers aan de Hack4SmartServices-hackathon overleggen op de 'slaapverdieping' Afbeelding: Luc Lodder

Onder de vlag ‘Brightlands’ opereren vier innovatieve campussen. Ze moeten bijdragen aan een heropleving van de totale economische ontwikkeling in Limburg. Dit is de start van een serie verhalen: wat is en wat ‘doet’ Brightlands eigenlijk?

Rij je over de A2 bij knooppunt Kerensheide, dan ken je Brightlands waarschijnlijk. Van het grote beeldscherm, met teksten als ‘We milk plants’. Daarachter stijgen rookpluimen op uit de koeltorens, maar die horen bij de ‘harde’ industrie op het aangrenzende Chemelot Industrial Park. Op de Brightlands Chemelot Campus zelf vindt onderzoek en ontwikkeling plaats.
Aan landmarks geen gebrek. Brightlands omvat ook de Innovatoren van Greenport Venlo, aan de A73. Onder de merknaam Brightlands vallen vier campussen: de Heerlense Smart Services Campus en de Maastrichtse Health Campus completeren het kwartet. Met bijna 12.000 banen vormen ze samen een ware banenmotor in de Limburgse economie, en leveren ze een bijdrage aan de verbetering van duurzaamheid en gezondheid.

Wat ‘doet’ Brightlands? Er zijn volop boeiende voorbeelden: Pharmacell kweekt, ten behoeve van de gezondheidsindustrie, cellen. Zo kan bijvoorbeeld een tekort aan kraakbeen in een knie worden verholpen door het wegnemen van wat resterend kraakbeen. Dat wordt opgekweekt en teruggeplaatst, waardoor een knie weer als nieuw zou kunnen worden. Of neem DSM-Niaga, dat volledig recyclebare tapijten produceert. Omdat veel materialen in tapijten niet te scheiden zijn, laten ze veel afval achter. Of, in Venlo, expertisecentrum BrightBox, dat experimenteert met de ideale groeiomstandigheden voor planten en gewassen. Zo kan de kleur en de hoeveelheid licht worden geregeld, alsook de lengte van de dag en de luchtvochtigheid. Omdat er LED-verlichting wordt gebruikt in plaats van daglicht, kunnen planten en gewassen in meerdere lagen boven elkaar worden gekweekt. Het Co-Creation Lab werkt aan de oplossing van voedingsvraagstukken van het bedrijfsleven, in onder meer een collegezaal en een kook- en smaakcentrum.

Kunstmatige intelligentie
Techruption op de Heerlense campus is een community waar bedrijven, organisaties, start-ups en instituten samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie en blockchain, een manier van versleutelen van digitale gegevens als een open, transparante boekhouding die vervalsing voorkomt. Het is de technologie achter digitale valuta bitcoin.
Mosa Meat op de Maastrichste campus produceert kweekvlees. Ze nemen daar pijnloos spiercellen af van een levende koe. De cellen worden gevoed totdat het spierweefsel vormt. Biologisch gezien is dat hetzelfde als vlees dat rechtstreeks van de koe komt. De reden dat we ons iets zouden moeten aantrekken van de Brightland-campus-familie, is dus misschien wel omdat ze zich bezighoudt met ons. De Brightlands Chemelot Campus is bezig met chemie en materialen, bijvoorbeeld voor de biomedische- en de verpakkingsindustrie. Maastricht heeft een valorisatie-campus: kennis en innovatie op gezondheidsgebied worden omgezet in producten. Het Venlose Greenport richt zich op gezonde voeding, op kweken en telen en alternatieve grondstoffen. De Smart Services Campus op het omzetten van data in slimme diensten.

Slim
Maar meer nog dan een ‘ICT-campus’, zoals er nog weleens naar de Heerlense campus verwezen wordt, houden die slimme diensten zich ook bezig met privacy, veiligheid en met ethische vraagstukken. Allemaal zaken waar de maatschappij, wij dus, van profiteren kan. Waar iedere afzonderlijke campus zich ook in specialiseert, allemaal gaan ze voor innovatie, talentontwikkeling en samenwerking. De merknaam Brightlands staat een voor een regionale economie waarbij duurzaamheid, gezondheid en digitalisering de belangrijkste uitgangspunten zijn. ‘Groener’ werken staat hoog op de agenda. Gezondheid moet personalized worden; innovatie dient zich meer te richten op de behoeften van het individu.

Iedere campus heeft zijn eigen expertise, maar dat wil niet zeggen dat de vier volledig los van elkaar opereren. Een gezamenlijk ecosysteem waarin open innovatie plaatsvindt is het idee, waarbij er zo veel mogelijk cross-overs – samenwerkingsverbanden – tot stand worden gebracht. In de Villa Flora bijvoorbeeld, onderdeel van het Venlose Greenport, doen wetenschappers en studenten in laboratoria fundamenteel onderzoek op het snijvlak van voeding en gezondheid. De universiteit werkt samen met onder andere de Brightlands Chemelot Campus en Zuyd Hogeschool. Binnen die cross-overs tussen de vier campussen werken bedrijven, wetenschap, onderwijs samen, waardoor studenten, start-ups, bedrijven, investeerders, ondernemers en instituten elkaar tegenkomen, net als de lokale, provinciale en landelijke overheid. Het doel is dat de vier campussen elkaar zo veel mogelijk aanvullen en gebruikmaken van elkaars kwaliteiten. Juist doordat iedere campus zijn eigen expertise heeft, kan de ene toeschieten met kennis, kwaliteiten en faciliteiten die andere minder heeft.

Tot slot: door liefst 8000 studenten aan zich te binden, uit binnen- en buitenland, zorgt Brightlands voor veel toestroom en behoud van hoogopgeleide jongeren in Limburg. Voor een provincie die strijdt tegen de factoren vergrijzing en ontgroening, is dat een niet te onderschatten bijdrage.

Lees meer op de website van Brightlands