D66 wil toch praten met ChristenUnie over formatie

Print
D66 wil toch praten met ChristenUnie over formatie

Mark Rutte van de VVD en Alexander Pechtold van D66 arriveren samen op het Binnenhof voor de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet. Afbeelding: ANP

D66 is bereid tot een gesprek met de ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold dinsdag gezegd na een urenlang overleg met zijn Tweede Kamerfractie over de kabinetsvariant met daarin de beide partijen.

Volgens Pechtold vindt de fractie "dat er de bereidheid moet zijn om vanmiddag een gesprek te hebben tussen ChristenUnie en D66 om te kijken of deze variant enige kans van slagen zou kunnen hebben''. Volgens Pechtold moest hij zich er bij alle D66-Kamerleden van vergewissen dat hij de ruimte krijgt om te praten met de ChristenUnie. Dit omdat de kabinetsvariant met D66 en de ChristenUnie maar een heel kleine meerderheid van 76 zetels heeft in de Tweede Kamer.

Partijen denken heel verschillend
Eerder zei Pechtold het nog "onwenselijk'' te vinden om te gaan onderhandelen met de ChristenUnie. De partijen denken heel verschillend over vooral medisch-ethische onderwerpen. Maar maandag noemde informateur Edith Schippers het 'motorblok' VVD, CDA, D66 aangevuld met de ChristenUnie als enige combinatie van partijen waarmee verdere gesprekken kunnen worden gevoerd. Alle andere mogelijke combinaties waren tijdens de gesprekken met politiek leiders onhaalbaar gebleken.

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft dinsdag gesproken met zijn fractie. VVD en CDA hebben al aangegeven dat ze deze variant "graag willen verkennen''. (