Examen muziek: hoe herken je een klaagzang?

Print
Examen muziek: hoe herken je een klaagzang?

Afbeelding: De Limburger

De 19-jarige Jip Wijnen uit Weert deed dinsdag op het College Weert het vwo-eindexamen muziek. Na de zomer begint hij bij Fontys in Tilburg aan de lerarenopleiding Engels.

Hoe ging het examen?
"Ik vond het best pittig. Ik worstelde echt wel met vragen waar geluidsfragmenten bij zaten. Dan zijn er muziekstukjes te horen van de middeleeuwen tot nu en alles daar tussen in. ‘Er wordt toegewerkt naar een refrein. Geef twee manieren hoe ze dat doen.’ Dat soort vragen."

Wat moet ik me verder voorstellen bij het examen muziek? Mag je zelf een stukje spelen op je gitaar?
"Nou nee, de praktijkgedeeltes hebben we al gehad in de schoolexamens. Je krijgt bijvoorbeeld een stukje bladmuziek te zien en muziek te horen. Dan is de vraag: ‘Ze openen maat zes ineens met een andere toon. Verklaar dit op basis van wat je hoort en ziet.’  Of: ‘Hoe hoor je aan deze muziek dat ze een klaagzang uitdrukken?’ In totaal waren het vijftig vragen.

Kon je je hier goed op voorbereiden?
"Ja, vooral de proefexamens waren handig. En de muziekbegrippen kennen is gewoon een kwestie van leren. Maar toch heb ik het hele examen niet afgekregen.”

Waarom heb jij muziek als examenvak gekozen?
"Was een ideetje van mijn teamleider. Ik ben namelijk vorig jaar gezakt voor mijn gymnasiumexamen. Ik doe het nu voor de tweede keer.  Maar aardrijkskunde was een rampzalig vak. Mijn teamleider wist dat ik op school de band Brainstorm had opgericht en daar zelf als gitarist in speelde. Hij opperde om muziek te kiezen in plaats van aardrijkskunde. Dat leek me wel wat. Maar ik moest dus vijf jaar theorie inhalen! Heb wel vier keer per week muzieklessen op de Philips van Horne in Weert moeten volgen. Op de Philips hebben ze namelijk heel veel muziekfaciliteiten. Dit wordt heel zwaar dacht ik nog. Maar muziekdocent Fons Heuvelmans had er wel vertrouwen in."

En nu ga je Engels studeren?
"Ik moet íets. Muziek moet echt een hobby blijven. En ik ben van mezelf niet zo gedisciplineerd, dus ik dacht: doe maar geen universiteit, maar een praktische opleiding. Ik weet nog niet of ik echt leraar wil worden." 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →