Kamer steunt oproep om Tihange te sluiten

Print
Kamer steunt oproep om Tihange te sluiten

Afbeelding: Istock

Een motie waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen om de Belgische regering te verzoeken de kerncentrale in Tihange te sluiten, heeft een meerderheid in de Tweede Kamer gehaald. De motie was een initiatief van het Limburgse Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren.

De motie werd niet gesteund door de VVD, PVV, CDA en FvD. In de motie wordt geconstateerd dat Tihange vaak moet worden stilgelegd wegens veiligheidsproblemen, dat de centrale al langer open is dan aanvankelijk de bedoeling was en dat de oudste onderdelen al ruim 11 jaar geleden hadden moeten worden gesloten.

Zware kritiek
Ook wordt er op gewezen dat directeur Jan Bens van de Belgische toezichthouder FANC herhaaldelijk zware kritiek heeft geuit op het veiligheidsbeleid in de centrale. Bij een kernramp in Tihange zouden grote delen van Nederland, Duitsland en Luxemburg zwaar worden getroffen. Eerder hebben Duitsland en Luxemburg de Belgische regering al verzocht om Tihange te sluiten.

Een andere motie van Wassenberg om juridische procedures te steunen om de kerncentrale te sluiten, werd verworpen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →