‘Primeur’ voor Hiddema: Kamerlid verdedigt moordverdachte

Print
‘Primeur’ voor Hiddema: Kamerlid verdedigt moordverdachte

Theo Hiddema, eerder dit jaar, voor de rechtbank in Utrecht. Afbeelding: AD

Advocaat en Tweede Kamerlid Theo Hiddema belt naar de redactie van deze krant. Hij heeft een nieuwtje. ,,Morgen sta ik in toga om een moordverdachte te verdedigen. Dat heeft een parlementariër nog nooit gedaan. Komt u maar kijken.”

Ook als nieuw Tweede Kamerlid zoekt Hiddema graag de schijnwerpers op. Morgenochtend verdedigt hij in de rechtbank van Utrecht zijn cliënt Roger A., die terechtstaat voor betrokkenheid bij de liquidatie van de toen 37-jarige Aziz Anzi. Niet eerder in de parlementaire geschiedenis verdedigt een Kamerlid in de rechtbank een moordverdachte, stelt Hiddema.

'Iemand moet het doen'
Wat vinden zijn collega-Kamerleden daarvan? ,,Wat kunnen ze ertegen hebben? Het is een daad van menselijkheid. Die man is onschuldig. Die moet vrijgesproken worden. Ik ben zijn advocaat. Iemand moet het doen.”

Hiddema wil naast zijn werk voor Forum voor Demcoratie één ‘dikke strafzaak’ per maand doen. ,,Ik zit nu in de afbouw. Ik moet mijn kantoor een beetje herinrichten. Een heleboel zaken heb ik uitbesteed aan andere advocaten.”

Zijn twee banen bijten elkaar niet, vindt hij. ,,Dat ik nu als Kamerlid kan bijdragen aan het algemeen geldend recht, wil niet zeggen dat ik een individuele verdachte niet kan bijstaan. Dat zijn twee verschillende zaken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen