Hoogte en gelletjes zorgden voor maagproblemen Dumoulin

Print
Hoogte en gelletjes zorgden voor maagproblemen Dumoulin

Afbeelding: ANP

Tom Dumoulin is na de zestiende etappe in de Giro d'Italia vooral teleurgesteld. De Maastrichtenaar behield dinsdag dankzij een uiterste krachtsinspanning de leiding in de Ronde van Italië.

Dumoulin kreeg tijdens de loodzware Alpenrit last van zijn maag en moest op 35 kilometer voor de finish stoppen voor een sanitaire stop, en verloor zijn concurrenten zo uit het oog. "Het was niet mogelijk om door te gaan, dat was geen optie'', legde Dumoulin uit. De kopman van Team Sunweb verloor meer dan twee minuten en heeft nog 31 seconden voorsprong over op nummer twee Nairo Quintana uit Colombia.

Dat Dumoulin alsnog de leiderstrui behield, zorgde dinsdag nog niet tot een lach bij de Limburger. "Ik ben nu vooral teleurgesteld, erg teleurgesteld. Het was vechten, vechten en nog eens vechten, en dan de conclusies trekken na de finish. Ik ben veel van mijn voorsprong kwijt.''

Team Sunweb meldde dat de maagproblemen bij Dumoulin tijdens de rit ontstonden. Voor het begin van de zware etappe had de drager van de roze trui nog geen klachten. "We hadden het echt onder controle. Ik kon met de besten mee. Tot het in mijn lijf mis ging. Ik denk dat het een combinatie van factoren was", aldus Dumoulin, die daarbij doelde op de hoogte waarop de renners fietsten en de vele 'gelletjes' die hij dinsdag nam. "Op dit soort klimmen is het niet mogelijk repen te eten, dus ik nam nog meer gelletjes dan normaal. Ik heb even tijd nodig om dit te verwerken, woensdag moet ik er weer staan."