Laatste sprankje hoop om dood Nicky op te helderen

Print
Laatste sprankje hoop om dood Nicky op te helderen

Moeder Berthie, zus Femke en vader Peter Verstappen woonden, vergezeld door Peter R. de Vries , de persconferentie over het op handen zijnde DNA-onderzoek bij. Afbeelding: Harry Heuts

Een minuscuul stukje DNA is het laatste sprankje hoop om de dood, in 1998, van Nicky Verstappen op te helderen. Een grote zoektocht via dit spoor naar familie van de vermoedelijke moordenaar wordt voorbereid. 15.000 mannen wordt gevraagd om eraan mee te werken.

Honderdtwintig ordners vol met informatie, en nog altijd is de belangrijkste klapper al negentien jaar leeg. De klapper met op de kaft twee letters: PD, afkorting voor PersoonsDossier. De klapper waarin de gegevens moeten zitten van de verdachte van de moord in 1998 op de destijds 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem. Er zijn er al die jaren drie aangehouden, en na korte tijd weer vrijgelaten.

DNA-spoor
Hoe indrukwekkend het politiedossier over de dood van Nicky ook is, het bewijs dat sinds augustus 1998 is verzameld in de zaak is dun. Heel dun. Het duurde maar liefst tien jaar voordat er met nieuwe technieken een heel klein bruikbaar DNA-spoor werd ontdekt op de kleding die Nicky droeg toen hij dood gevonden werd, meer dan een etmaal na zijn verdwijning van het jeugdkamp uit Heibloem op de Brunssummerheide.

Sleutel
Het DNA wordt sindsdien constant vergeleken met de landelijke DNA-databank van justitie in Nederland, Duitsland en België. Dat minuscule stukje DNA vormt nu de sleutel naar de oplossing van de door raadsels omgeven dood van Nicky. In 2010 was het net genoeg voor een vrijwillig DNA-onderzoek onder 107 aangeschreven mannen. Het leverde geen match op.

Daderspoor
Met nieuwe technieken heeft het NFI het spoor opgewaardeerd waardoor het bruikbaar is voor een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Het Openbaar Ministerie denkt hiermee een daderspoor te hebben, zegt hoofdofficier van justitie Roger Bos. Met andere woorden: degene van wie het DNA is, heeft heel wat uit te leggen. Hij is de dader of hij moet een heel goede verklaring hebben hoe zijn spoor op de kleding van Nicky terecht is gekomen. Een verklaring waarvan politie en justitie verwachten dat die niet is te geven. Het verwantschapsonderzoek is „onder de huidige omstandigheden de laatste reële mogelijkheid” om de zaak op te lossen”, zegt Bos.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →