Heimwee hield Nicky bijna thuis in Heibloem

Print
Heimwee hield Nicky bijna thuis in Heibloem

Afbeelding: Marcel van Hoorn

Wat is er toch gebeurd, die zondagnacht 10 augustus 1998 op de hei? Bijna 19 jaar later staat die vraag nog altijd open. Een reconstructie van de verdwijning van Nicky Verstappen (11) uit Heibloem.

Heibloem, zaterdag 8 augustus 1998. Op het plein voor de Sint-Isidoruskerk in het Midden-Limburgse plaatsje verzamelt zich om negen uur in de ochtend een grote groep kinderen. De zon schijnt. Het belooft een heerlijke, wolkenloze zomerdag te worden. Dit is de start van het zomerkamp van het Joos Barten Jeugdwerk Heibloem. Er stappen 37 kinderen in een bus om naar kampeerterrein De Heikop in Brunssum te gaan, al sinds 1982 de vaste zomerkampplek van het jeugdwerk.

Heimwee
Nicky Verstappen is er ook weer bij. Twee jaar eerder ging hij voor het eerst mee. Hij was toen  9 jaar en had zo’n last van heimwee, dat hij het jaar erop thuisbleef. Deze keer heeft Nicky lang getwijfeld. Al z’n vriendjes gaan mee, hij zal zich vervelen als hij thuisblijft.

Maar wat als hij weer heimwee krijgt? Kan hij niet overdag meedoen met de spelprogramma’s en ’s avonds worden opgehaald door zijn vader? Zijn ouders leggen uit dat dit niet de bedoeling is. Maar hij kan altijd bellen als hij het moeilijk heeft, zeggen zijn ouders Berthie en Peetje. Dan zullen ze hem komen halen. Als het moet midden in de nacht.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Bang
De avond voor vertrek heeft Nicky het weer over thuisblijven. Hij is bang zijn ouders en zusje te gaan missen als hij een week van huis is. Zijn tas staat klaar, ingepakt. Hij besluit toch te gaan. Nicky neemt thuis afscheid van Berthie en zusje Femke. Peetje brengt hem naar de kerk. Zijn vriendjes, de broertjes Mark en Patrick, staan er ook. Patrick blijkt niet mee te gaan. Peetje zegt tegen Nicky dat hij, als hij dat liever wil, toch thuis kan blijven omdat hij dan met Patrick kan spelen. Maar Nicky’s besluit staat vast. Hij gaat mee op kamp.

Nicky zegt zijn vader gedag en stapt in de bus. Peetje spreekt nog even een kampleider aan. Ze moeten Nicky in de gaten houden, zegt hij, omdat de jongen zo’n last heeft van heimwee.

Nightriders
Onderweg in de bus vormt zich een groepje van vijf jongens. Nicky (11), Mark (12), nog een Mark (11), Kay (10) en Ian (9). Ze noemen zich de Nightriders. Ze zijn op weg naar de Brunssummerheide, een van de weinige heidegebieden die Nederland rijk is. Het tentenkamp wordt er opgebouwd aan de rand van De Heikop, grenzend aan een wandelpad dat naar een parkeerplaats aan een ventweg leidt. Het kampeerterrein is begrensd door een kniehoog hek van houten palen. Het kampement bestaat uit tien kindertenten en aparte tenten voor koken, eten, spelen, materiaal, de staf, bewaking, EHBO en vrouwelijke begeleiders. Alles dicht bij elkaar. De vier tenten van de leiding staan tussen die van de kinderen. Het washok en de toiletten zijn zo’n vijftig meter verderop. De Nightriders kamperen pal naast de staftent.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →