Wielerbaan in Haelen gaat niet door

Print
Wielerbaan in Haelen gaat niet door

Afbeelding: Jeroen Kuit

Er komt geen wielerbaan in Haelen. De initiatiefgroep, onder leiding van oud-wielrenner Frans Maassen, die al jaren werkt aan de komst van een ‘veilige wieleromgeving’ gooit het bijltje erbij neer.

De gemeenteraad van Leudal zou volgende week een besluit nemen over het beschikbaar stellen van 65.000 euro voor vervolgonderzoek naar de geschiktheid van de locatie, sportpark Houtrust. Een voorlopig eerste onderzoek had uitgewezen dat de combinatie wielerbaan/sportvelden van VV Haelen past op die locatie.   

Verdeeldheid
De laatste weken was er grote weerstand ontstaan onder omwonenden, houders van volkstuintjes, natuurliefhebbers en de eigenaren van de nabijgelegen camping Landgoed Leudal tegen de locatie. Zij vinden de ruimte te krap. Bovendien vrezen zij overlast. Ook de politiek –onder meer binnen de coalitie- is ernstig verdeeld. Een meerderheid in de gemeenteraad dringt erop aan een besluit over vervolgonderzoek uit te stellen.  

Lees ook: 'Locatie wielerbaan Haelen voldoet'

Besluiteloosheid 
De initiatiefgroep is de besluiteloosheid van de politiek spuugzat en wil de besluitvorming niet langer afwachten, omdat ze er weinig vertrouwen in heeft dat de plannen uiteindelijk op voldoende steun kunnen rekenen. Ook wil ze geen andere locatie bekijken op geschiktheid, omdat dat in het voortraject al is gedaan. Uit diverse gescreende locaties verspreid over gemeente Leudal kwam deze als enige naar voren die voldoet aan allerlei randvoorwaarden.

Aan de plannen voor een wielerbaan in Leudal wordt sinds 2013 gewerkt. De baan in Haelen had wielerliefhebbers uit heel Midden-Limburg moeten bedienen. De provincie, die wielrennen tot een van de speerpunten van sportbeleid heeft benoemd, omarmde het plan en zegde financiële steun (750.000 euro) toe. De totale kosten bedragen ongeveer twee miljoen euro.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →