Bonden: zorgen over ontslagen bij Zuyderland

Print
Bonden: zorgen over ontslagen bij Zuyderland

Afbeelding: Ermindo Armino

De vakbonden NU’91 en FNV maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen in het Zuyderlandziekenhuis, waar patiënten wegblijven en 175 banen worden geschrapt. Dat is nodig om een dreigend miljoenentekort eind dit jaar af te wenden.

De bonden waarschuwen bestuursvoorzitter David Jongen zich te houden aan de in het sociaal plan gemaakte afspraak dat de eerste vijf jaar na de fusie van het Atrium en Orbis niemand gedwongen zal worden ontslagen.

Werkdruk
"Ik ben verbaasd dat Jongen nu zegt dat hij ontslagen niet uitsluit, want zo ver zijn wij nog lang niet”, zegt FNV’er Wilma Peters. De ziekenhuisbaas wil honderd van de 175 banen schrappen in de zorg. Daarmee kan de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg in Zuyderland in het geding komen, vrezen de bonden. "De werkdruk is nu al hoog. Als straks hetzelfde werk met honderd mensen minder moet, dat is vragen om fouten."13 miljoen euro bezuinigen, dat is nogal wat”, zo vindt Peer Meesters van NU’91.

Tegenvaller
De vakbonden horen op van de forse tegenvaller in de stroom van patiënten naar Zuyderland in het eerste kwartaal 2017. Waar gerekend was op ruim 200.000 consulten op de diverse poli’s, bleef dat aantal steken op 182.670. Dat is 9 procent minder. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2015 trok Zuyderland nog 204.342 patiënten. Vooral orthopedie (-26 procent), oogheelkunde (-15 procent) en maag-darm-leverziekten (-22 procent) scoren slecht.

"Gemiddeld 9 procent minder patiënten dan begroot, dat is ongehoord veel. Die cijfers, maar vooral de analyse, wil ik wel graag zien; zeker als het ziekenhuis het sociaal plan wil openbreken”, zegt Meesters.

Plan van aanpak
Dat geldt ook voor de cliëntenraad en centrale ondernemingsraad van Zuyderland. Hen is beloofd dat ze  in juni een plan van aanpak ontvangen met waar Jongen wil snoeien en of dat lukt via natuurlijk verloop en het niet invullen van vacatures. „Als  er dan toch ontslagen nodig blijken, hebben we een ander gesprek”, aldus cor-voorzitter Kosta Sultanis.

Jongen zelf noemt het logisch dat bij het schrappen van de honderd zorgbanen vooral wordt gekeken naar poli’s die afgelopen tijd minder goed presteerden. Intern wordt erop gerekend dat ook gesnoeid zal worden in het nieuwe Vrouw-Moeder-Kindcentrum in Heerlen, waar het aantal bevallingen sterk tegenvalt. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →