Sneltram tussen Maastricht en Hasselt gaat in 2023 rijden

Print
Sneltram tussen Maastricht en Hasselt gaat in 2023 rijden

In december 2016 werden de afspraken bekrachtigd. Afbeelding: Harry Heuts

De sneltram tussen Hasselt en Maastricht zal in 2023 gaan rijden en moet in 2024 volledig operationeel zijn. Dat is dinsdag bekend gemaakt na een overleg tussen de provincie Limburg, de gemeente Maastricht, vervoersmaatschappij De Lijn en de Vlaamse mobiliteitsminister Ben Weyts. Tot nu toe werd verwacht dat de tramlijn in 2021 zou worden ingehuldigd.

Eind vorig jaar sloten de partijen een overeenkomst voor de aanleg van de sneltram tussen Mosae Forum in Maastricht en het station van Hasselt. Op termijn moet de tramlijn worden doorgetrokken tot het station van Maastricht. De tram zal wellicht pas in 2023 rijden, al bekijken de samenwerkende partijen nog steeds of het project eventueel kan worden versneld.

Er is inmiddels één gezamelijk plan gemaakt door beide landen voor de aanleg van de tramlijn. In dit plan zijn alle benodigdheden voor een goedwerkende tramlijn opgenomen, zoals de haltes, parkeervoorzieningen en de tram zelf. De voorbereidingen van het project lopen tot 2020, waarna met de aanleg kan worden begonnen. Die neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag.

Nederland zal begin 2018 met een nieuw bestemmingsplan komen, dat nodig is omdat de tram in eerste instantie niet zal doorrijden tot het station van Maastricht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →