Sneltram tussen Maastricht en Hasselt gaat in 2023 rijden

Print
Sneltram tussen Maastricht en Hasselt gaat in 2023 rijden

In december 2016 werden de afspraken bekrachtigd. Afbeelding: Harry Heuts

De sneltram tussen Hasselt en Maastricht zal in 2023 gaan rijden en moet in 2024 volledig operationeel zijn. Dat is dinsdag bekend gemaakt na een overleg tussen de provincie Limburg, de gemeente Maastricht, vervoersmaatschappij De Lijn en de Vlaamse mobiliteitsminister Ben Weyts. Tot nu toe werd verwacht dat de tramlijn in 2021 zou worden ingehuldigd.

Eind vorig jaar sloten de partijen een overeenkomst voor de aanleg van de sneltram tussen Mosae Forum in Maastricht en het station van Hasselt. Op termijn moet de tramlijn worden doorgetrokken tot het station van Maastricht. De tram zal wellicht pas in 2023 rijden, al bekijken de samenwerkende partijen nog steeds of het project eventueel kan worden versneld.

Er is inmiddels één gezamelijk plan gemaakt door beide landen voor de aanleg van de tramlijn. In dit plan zijn alle benodigdheden voor een goedwerkende tramlijn opgenomen, zoals de haltes, parkeervoorzieningen en de tram zelf. De voorbereidingen van het project lopen tot 2020, waarna met de aanleg kan worden begonnen. Die neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag.

Nederland zal begin 2018 met een nieuw bestemmingsplan komen, dat nodig is omdat de tram in eerste instantie niet zal doorrijden tot het station van Maastricht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen