Flitshuwelijk tussen Stevens en Roda moet vuur brengen

Print
Flitshuwelijk tussen Stevens en Roda moet vuur brengen

Afbeelding: ANP

Onder hoogspanning neemt Roda JC dan toch de hand aan die al weken was uitgestoken. Met een flitshuwelijk van zes dagen hoopt Huub Stevens het vuur dat in Kerkrade was gedoofd weer op te laten laaien.

Tegen iedereen die het horen wil zegt Huub Stevens dat hij slechts ‘adviezen’ en ‘ondersteuning’ komt bieden, maar zijn lichaamstaal zegt heel iets anders op de dag dat hij een wonderlijke rentree maakt in Kerkrade.

Welvaartsbuikje
Alsof hij nooit is weggeweest als veeleisende, hartstochtelijk coach manoeuvreert hij deze middag over het veld van het Parkstad Limburg Stadion, een licht welvaartsbuikje mee torsend, terwijl hij zijn armen om schouders slaat en zijn bulderende stem laat horen. Direct is duidelijk hoe de hiërarchie is voor de komende, kapitale dagen. Der Huub is de teamchef, de boss, de generaal die nieuw leven in de aangeslagen Roda- troepen moet blazen. Zijn beide adjudanten, Rick Plum en René Trost, schikken zich naadloos in hun dienstbare rol, in het belang van de club. 

Hemeltergende optredens
Lang gaf Roda JC het voordeel van de twijfel aan Yannis Anastasiou, de trainer die steeds meer onder vuur kwam te liggen, maar intern nog rugdekking kreeg, vooral van adviseur Sef Vergoossen. Maar na de twee hemeltergende vertoningen tegen het kleine Helmond Sport was het krediet van de Griekse coach op. Stevens werd zondagavond, tijdens zijn emotionele afscheidsduel bij Schalke 04, al informeel gepolst door enkele ex-spelers van Roda met wie hij heeft gewerkt. Niet lang daarna belde ook de clubleiding. 

Anelka
Diverse noodscenario’s passeerden in Kerkrade de revue – zelfs een rol voor Nicolas Anelka – maar al snel kwam de Roda-top tot de conclusie dat er slechts één man is die het onheil kan afwenden: Huub Stevens. "Zijn naam ruist al lange tijd hier door de catacomben", zegt algemeen directeur Wim Collard. "Het is top dat Huub deze handschoen oppakt. En let op, dat is bepaald geen kleine handschoen."

Pitbull
En zo keert de pitbull van Stadbroek toch weer terug op het veld, ruim een jaar nadat hij zijn carrière als clubtrainer had beëindigd, wegens hartproblemen. Stevens wil geen lang dienstverband meer als hoofdcoach, maar het vuur in zijn ogen verraadt dat hij staat te popelen om zijn tanden in dit soort crisismanagement te zetten. Wel neemt hij in de twee finales tegen MVV, morgen en zondag, niet op de bank plaats maar op de tribune. "Deels heeft dat te maken met mijn gezondheid. Maar ook omdat ik op de tribune een beter zicht heb. Bovendien ben ik geen Heintje Davids. Ik heb net bij Schalke mijn afscheid als trainer gevierd, dan ga ik toch niet meteen weer op de bank zitten? Hoe dan ook, spanning zal ik zeker voelen. Of ik nu beneden of boven zit, dat maakt geen verschil.” 

Bellen
Net als Stevens waren ook de assistent-coaches Plum (burn-out) en Trost (hart) vorig seizoen lange tijd uit de running. Nu wacht deze drie Roda-dino’s onder grote druk de zwaarste missie in tijden. Stevens: "Het gaat niet alleen om mij, ik wil dat we een team vormen waarin iedereen verantwoording draagt. Ik kan de jongens iets meegeven van de ervaring die ik heb opgedaan bij andere clubs. Ik wil ook benadrukken dat ik dit ontzettend jammer vind voor Yannis. Ik heb geprobeerd hem te bellen, maar ik kon hem niet bereiken."

Vuur
Wat hij wél hoopt te bereiken: vuur, energie, geloof, vertrouwen, plezier. Zo ongeveer alles wat de o zo wankel ogende spelersgroep de afgelopen wedstrijden miste. Stevens bewees in het verleden een motivatiekunstenaar te zijn die het uiterste uit een ploeg kan persen. Bij Stuttgart noemde hij zijn spelers woedend ‘een stel apen’. Het was een spel, een truc, zo gaf hij later toe, om de boel op scherp te zetten. Stuttgart handhaafde zich in de Bundesliga. Of hij nu ook, na het uitstellen van zijn pensioen, tekeer zal gaan? Deze dinsdag blijft Huub nog tamelijk rustig, maar een dag later kan alles zomaar anders zijn. MVV is gewaarschuwd.