‘Europa is niet meer sexy’

Print
‘Europa is niet meer sexy’

Afbeelding: Daniel Vegel

Op Hemelvaartsdag wordt in Aken de Karlspreis uitgereikt. Aan de erelijst van politici, schrijvers en denkers die zich hebben ingezet voor Europese samenwerking wordt de naam van Thomas Garton Ash toegevoegd.

Paus Franciscus, Bill Clinton, Vaclav Havel, Angela Merkel, György Konrád, Winston Churchill. Het zijn niet de minsten aan wie sinds 1950 de Karlspreis is toegekend. De 61-jarige  Britse historicus Timothy Garton Ash past als groot pleitbezorger van de Europese Unie (EU) prima in het rijtje prijswinnaars, waarop ook de eenheidsmunt de euro (2002) prijkt.

Karlspreis
Een jury van burgers, ambtenaren en gezagsdragers uit Aken, het curatorium, bepaalt jaarlijks wie de prestigieuze onderscheiding, een medaille met beeltenis van Karel de Grote, verdient. Het curatorium omschrijft de winnaar van de Karlspreis 2017 als ‘een invloedrijke Engelse Europeaan of Europese Engelsman’. Als overtuigd Europeaan beschouwt hij de Brexit als historische vergissing en persoonlijke politieke nederlaag.

Snijvlak
Timothy Garton Ash beweegt zich met verve  op het snijvlak van geschiedschrijving, journalistiek en politieke analyse. Hij heeft onderzoek gedaan naar de overgang van de communistische regimes in Centraal- en Oost-Europa naar democratieën met een westers economisch systeem. In zijn meest recente boek Free Speech: Ten Principles for a Connected World, reflecteert hij op de toekomst van het liberale principe van vrije meningsuiting in een multiculturele wereld.  Het boek is volgens het consortium een gepassioneerd pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting, het belang van een open debat en een maatschappij waarin de burgerlijke vrijheden worden gerespecteerd. ‘Het antwoord van een eminent ­wetenschapper op fake nieuws, haatpraat, populisme en simplificatie van de werkelijkheid.’

Crisis
Timothy Garton Ash is verbonden aan de universiteiten van Oxford en Stanford. Hij mengt zich graag in het publieke debat, onder meer via essays in de Britse krant The Guardian en The New York Review of Books. In een recent interview met Bernd Mathieu in de Aachener Zeitung  toont hij zich bezorgd over Europa. "Europa is er beangstigend slecht aan toe, in meerdere opzichten ziek. En het helpt niet als we dat op de een of andere manier goedpraten." Hij hoopt dat de crisis in de euro-zone niet weer oplaait en er wat meer optimisme over Europa ontstaat.


Gebrek leiderschap
Hij ziet graag meer engagement van de civil society. Het maatschappelijke middenveld moet zich uitspreken voor de Europese samenwerking en de EU. "Het gaat steeds weer over het gebrek aan leiderschap in Europa. Maar er wordt te veel van de politici verwacht. Als we Europa in leven willen houden, moeten wij als burgers zelf wat doen. ­Laten we om te beginnen aan de stamtafel, bij eurosceptische familieleden, vrienden en bekenden, pleiten voor de Europese ­samenwerking door uitleg te geven en betrokkenheid te tonen."

Sexy
"Europa is niet meer sexy, niet in de mode, niet spannend", constateert hij met spijt. "Dat geldt ook voor mijn studenten. Europa is voor hen volstrekt vanzelfsprekend, met alle vrijheden en mogelijkheden die het biedt. In die zin is Europa ook een slachtoffer van het eigen succes."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →