Materiaalkeuze oorzaak ingestort plafond ziekenhuis Venlo

Print
 Materiaalkeuze oorzaak ingestort plafond ziekenhuis Venlo

Afbeelding: De Limburger

Venlo - Verkeerde materiaalkeuze. Dat is de reden dat afgelopen donderdag het plafond op de Spoedeisende Hulp van VieCuri Medisch Centrum in Venlo naar beneden stortte.

De exacte uitleg van het ziekenhuis, dat onderzoek heeft gedaan naar het incident, is dat de materialen waarmee het plafond bij de installatie is opgehangen ‘te licht’ waren. De materialen konden - met andere woorden - een plafond met de omvang als die op de Spoedeisende Hulp op de locatie in Venlo niet dragen. 

Controle
Ook in de rest van het ziekenhuis zijn inmiddels plafonds geïnspecteerd, omdat VieCuri vreesde dat er zich soortgelijke problemen konden voordoen. Nergens in het ziekenhuis zijn echter vergelijkbare constructies gevonden. Het ziekenhuis acht de kans op eenzelfde ongeluk elders in het ziekenhuis dan ook zeer gering. 

Lees ook: Gedeelte van plafond ziekenhuis Venlo ingestort

Geen gewonden
Als gevolg van het ingestorte plafond, waarbij wonder boven wonder niemand gewond raakte, moest de Spoedeisende Hulp in de nacht van donderdag op vrijdag enkele uren op slot. Terwijl traumapatiënten naar andere ziekenhuizen in Limburg en Noord-Brabant werden overgebracht, werd die tijd in Vie- Curi benut om een tijdelijke eerste hulpafdeling in de nabijgelegen Spoed Opname Afdeling in te richten. 

Traumagevallen
Later op de dag, vrijdagmiddag vier uur, kon het ziekenhuis zelf weer zware traumagevallen behandelen. Daarmee was er binnen een dag weer sprake van een volwaardige Spoedeisende Hulp, zij het op een tijdelijke locatie. Die tijdelijke situatie is nog steeds van kracht en zal volgens de Noord- Limburgse ziekenhuisorganisatie uiterlijk tot vrijdag 2 juni van kracht blijven. Die tijd is nodig om een nieuw plafond met de juiste materialen te bevestigen in de oorspronkelijke Spoedeisende Hulp. 

Aansprakelijk
Of er iemand aansprakelijk gesteld zal worden voor het gebruik van verkeerde materialen bij het ophangen van het ‘probleemplafond’, wil het ziekenhuis niet zeggen. Het plafond werd tien jaar geleden (ruim voor de uitbreiding en verbouwing van de spoedpost in 2015) geplaatst. „Of hier iemand verantwoordelijk voor is en of VieCuri hierop een vervolgactie inzet, is een interne aangelegenheid en we kiezen er niet voor om dit publiekelijk te delen”, laat woordvoerster Annette Theuws van het ziekenhuis weten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →