Justitie komt met strafeis tegen verdachten Edelchemie

Het terrein van Edelchemie in Panheel.© De Limburger/John Peters

Justitie komt woensdag met de strafeis tegen de verdachten in de zaak tegen recyclingbedrijf Edelchemie.

Jan Hensels

Leo Nevels, baas van het bedrijf, zijn vrouw en zonen Alberto en Ruud worden door het OM beticht van illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein in Panheel.

MilieuverontreinigingDe officier van justitie had een lijvig requisitoir van wel vijftig pagina´s opgesteld. Volgens de officier profileerde Edelchemie zich als een baanbrekend bedrijf op het gebied van recycling. In de latere periode was de werkelijkheid volgens haar weerbarstiger. Door de activiteiten en wijze van beheer is er volgens het Openbare Ministerie forse milieuverontreiniging ontstaan in de periode 2009-2012.

Gevaarlijk afvalIn de ogen van de verdachten is er juist alles gedaan om het in 2005 gesloten bedrijfsterrein goed te beheren. Ook bestrijden zij dat er gevaarlijk afval lag opgeslagen op het terrein in Panheel.

DrinkwaterDe provincie maakt zich zorgen over verontreiniging in Panheel. De vrees bestaat dat het op termijn een bedreiging van de drinkwaterwinning in Beegden kan betekenen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal