Welke sporen werden er onderzocht in de zaak-Nicky Verstappen?

Print
Welke sporen werden er onderzocht in de zaak-Nicky Verstappen?

Het lichaam van Verstappen werd gevonden op de Brunsummerheide. Afbeelding: De Limburger/Sanne Linssen

Justitie kondigde dinsdag een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek aan in de zaak-Nicky Verstappen. Het is niet voor het eerst dat DNA-sporen worden onderzocht in het onderzoek naar zijn dood. Een overzicht:

Als op 11 augustus 1998 het lichaam van Nicky Verstappen wordt gevonden, zijn veel DNA-sporen al vergaan. Het is een bloedhete dag en dat is funest voor het behoud van DNA-materiaal. De sporen die worden gevonden, leveren nauwelijks bruikbaar materiaal op. Er kan alleen worden vastgesteld dat ze van een man zijn.

Eerder onderzoek
Toch is het verwantschapsonderzoek dat justitie dit jaar wil uitvoeren niet de eerste DNA-toets in deze kwestie. Zo wordt na de moord vergeefs gezocht naar de man die een tissue met sperma en een sigarettenpeuk achterliet in de buurt van de plaats waar Nicky is gevonden. Veertig mannen krijgen eind 1999 de vraag of ze vrijwillig DNA af willen staan. Het gaat onder meer om mannen die betrokken waren bij het jeugdkamp en om zeven priesterstudenten die in 1998 op hetzelfde kampterrein verbleven. Vijf mannen weigeren mee te doen. Het onderzoek levert niks op. 

Verbeterde technieken
In 2001 worden nieuwe, verbeterde technieken ingezet. Er worden bloedspatjes gevonden op de pyjamabroek van Nicky. Uit één spatje kan DNA worden gehaald, het is van Nicky zelf. De recherche krijgt in 2005 van het Openbaar Ministerie de opdracht om na te gaan of het sporenmateriaal toch niet meer informatie kan opleveren. Dat levert in 2008 een inmiddels cruciaal gebleken nieuw DNA-spoor op. Het wordt gevonden op de broek van Nicky. Waar het spoor precies uit bestaat, maakt justitie niet bekend. 

Twee jaar na de ontdekking van het spoor worden 107 mannen opgeroepen om vrijwillig DNA af te staan. Slechts 81 werken mee inclusief nog alle levende kampleiders uit Heibloem. Het leidt niet tot een ‘match’. 

Joos Barten
Het lichaam van de inmiddels overleden kampoudste Joos Barten wordt opgegraven voor een DNA-vergelijking. Er wordt al jaren gespeculeerd over een rol van Barten bij de dood van Nicky. Ook dit levert geen match op. 

Marianne Vaatstra
Na het succesvolle verwantschapsonderzoek in de moordzaak Marianne Vaatstra klinkt de roep om deze methode ook in de zaak van Nicky te gebruiken. Het DNA is dan kwalitatief nog niet goed genoeg voor zo’n onderzoek. In de zomer van 2015 wordt het bij Nicky gevonden DNA-profiel dusdanig opgewerkt dat het vrijwel volledig genoemd kan worden. Daarmee is een grote hobbel naar een eventueel verwantschapsonderzoek genomen. Het zal tot 2017 duren voordat bekend wordt gemaakt dat een groot vrijwillig verwantschapsonderzoek wordt voorbereid onder 15.000 mannen in de zaak-Nicky Verstappen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →