Politieke crisis in Venlo: twee wethouders opgestapt, PvdA uit coalitie

Print

Vlnr wethouders Lamers, Tax en Van den Beucken Afbeelding: Le Giesen

Venlo - In het spoeddebat over het Venlose miljoenentekort zijn woensdagavond achtereenvolgens PvdA-wethouder Vera Tax (Welzijn) en VVD-wethouder Wim van den Beucken (Financiën en Ambtelijke Organisatie) opgestapt. De zevenkoppige raadsfractie van de PvdA besloot niet langer deel uit te maken van de Venlose coalitie.

 “Onze wethouder is woensdagavond opgestapt om de stad bestuurbaar te houden. Er rest ons niets anders om ons daaraan te conformeren”, sprak PvdA-fractievoorzitter Erwin Boom.

Boom sprak daarnaast ook zijn vertrouwen uit in CDA-wethouder Hanno Lamers (Sociale Zaken). “Het is niet goed om nu nog meer roering te brengen, wat staat ons dan nog te wachten?” Met het vertrek van de PvdA komt de coalitie van VVD, CDA en VenLokaal op 20 van de 39 raadszetel en behoudt daarmee dus de kleinst mogelijke meerderheid. 

De gemeenteraad hield woensdag een spoeddebat over het tekort van 12 miljoen op het uitvoeren van zorgtaken. Dat tekort viel volgens het Venlose college totaal onverwacht vele malen hoger uit; rekening was gehouden met een gat van 4,3 miljoen. Verkeerde aannames, falende communicatie tussen gemeente en zorgaanbieders en een controlesysteem dat niet werkte waren daar debet aan.

Foute informatie
Tax zei zichzelf geen verwijten te kunnen maken. “Ik kan mezelf in de spiegel aankijken, ik heb gehandeld. Maar wel op basis van foute informatie.”
Hoewel ze zichzelf nog altijd de juiste bestuurder vindt om de problemen binnen het Venlose domein aan te pakken, doet ze dat dus niet. “Ik heb elf jaar vol overgave aan Venlo gewerkt als raadslid en wethouder. Daarin ben ik zelf ook altijd kritisch geweest. Ik wil dat Venlo een sterk stadsbestuur heeft, ik ben daarin niet veranderd. Ik vind dat het bestuur verantwoording moet nemen en dat doe ik nu ook”, aldus een emotionele Tax. 

Schorsing
“Ik had mij deze avond anders voorgesteld, had graag verantwoording afgelegd aan de raad, organisatie en burgers van Venlo”, begon Van den Beucken zijn betoog na een lange schorsing. “Ik weet zeker dat ik het vertrouwen van de organisatie geniet, dat bleek ook op de dag van vandaag. Een organisatie die ik als de mijne ben gaan beschouwen. Dat vertrouwen voel ik niet meer bij de gemeenteraad, daar word ik vanavond mee geconfronteerd. De raad van Venlo bepaalt zelf wie ze vertrouwt en wie niet.”

Van den Beucken bedankte in een emotionele toespraak de gehele ambtelijke organisatie. “Ik ben ervan overtuigd dat het de gemeente Venlo en haar inwoners goed blijft gaan.” 

Lees hieronder het verslag van het spoeddebat: 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →