Celstraf geëist tegen verdachten recyclingbedrijf Edelchemie

Print
Celstraf geëist tegen verdachten recyclingbedrijf Edelchemie

Het terrein van Edelchemie, gezien vanuit de lucht. Afbeelding: De Limburger/John Dummer

Justitie eist zestien maanden cel tegen de 82-jarige Leo Nevels, directeur van recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

Nevels staat samen met zijn vrouw en twee zonen terecht voor illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein van het bedrijf.

Vrouw en zonen
Tegen de vrouw van Nevels vorderde de officier twee maanden gevangenisstraf. Nevels' zoon Alberto moet als het aan het OM ligt tien maanden de cel in, waarvan vijf voorwaardelijk. Zijn andere zoon Ruud wil justitie voor 12 maanden, waarvan vier voorwaardelijk, achter de tralies. 

Naast de celstraffen voor de verdachten werden er ook geldboetes geëist: 125.000 euro voor Edelchemie en hetzelfde bedrag voor het ernaast gelegen bedrijf Phoenica. Van Edelchemie Benelux wil het OM 75.000 euro zien.

Zonder vergunning
Het Openbaar Ministerie stelde woensdag in de Roermondse rechtbank dat er onvoldoende maatregelen waren getroffen bij Edelchemie om verontreiniging van de bodem met onder meer zware metalen te voorkomen. De officier hekelde onder meer de opslag van afvalstoffen op het terrein. Er zaten volgens haar scheuren in de verpakkingen en sommige vaten waren helemaal doorgeroest.

Ook was er volgens de officier sprake van bewerking en verwerking van afvalstoffen zonder dat er een vergunning aanwezig was. "Het Openbaar Ministerie ziet niet in hoe de verontreiniging van de bodem zich verhoudt tot het beeld van barmhartige Sameritaan dat door Edelchemie wordt opgeroepen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →