Celstraf geëist tegen verdachten recyclingbedrijf Edelchemie

Het terrein van Edelchemie, gezien vanuit de lucht.© De Limburger/John Dummer

Justitie eist zestien maanden cel tegen de 82-jarige Leo Nevels, directeur van recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

Jan Hensels

Nevels staat samen met zijn vrouw en twee zonen terecht voor illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein van het bedrijf.

Vrouw en zonenTegen de vrouw van Nevels vorderde de officier twee maanden gevangenisstraf. Nevels' zoon Alberto moet als het aan het OM ligt tien maanden de cel in, waarvan vijf voorwaardelijk. Zijn andere zoon Ruud wil justitie voor 12 maanden, waarvan vier voorwaardelijk, achter de tralies.

Naast de celstraffen voor de verdachten werden er ook geldboetes geëist: 125.000 euro voor Edelchemie en hetzelfde bedrag voor het ernaast gelegen bedrijf Phoenica. Van Edelchemie Benelux wil het OM 75.000 euro zien.

Zonder vergunningHet Openbaar Ministerie stelde woensdag in de Roermondse rechtbank dat er onvoldoende maatregelen waren getroffen bij Edelchemie om verontreiniging van de bodem met onder meer zware metalen te voorkomen. De officier hekelde onder meer de opslag van afvalstoffen op het terrein. Er zaten volgens haar scheuren in de verpakkingen en sommige vaten waren helemaal doorgeroest.

Ook was er volgens de officier sprake van bewerking en verwerking van afvalstoffen zonder dat er een vergunning aanwezig was. "Het Openbaar Ministerie ziet niet in hoe de verontreiniging van de bodem zich verhoudt tot het beeld van barmhartige Sameritaan dat door Edelchemie wordt opgeroepen."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal