'Mooi zangerig, die Russische taal'

© Angelica Baaij

VWO-studente Angelica Baaij (16) uit Maastricht maakte woensdag op Porta Mosana het eindexamen Russisch.

Benti Banach

Zdrastvootjie, hoe ging je examen?"O eh, hallo, ja, het ging best wel goed. Het was een leestoets, net als bij Duits, Frans of Engels, met tien teksten. De meeste vragen waren multiple choice. De moeilijkste tekst ging over 1 aprilgrappen, die zijn minder populair in Rusland. Ze hebben wel een soort 1 april met Pasen, vroeger deden de mensen dan hun bontjassen binnenstebuiten aan. Feesten als Valentijn en 1 april worden langzaam wel iets bekender.”

Waarom heb je Russisch gekozen?"Ik ben geboren in Moskou, mijn moeder is Russische. Ik ben op mijn derde hierheen gekomen. Ik spreek nog dagelijks Russisch met mijn moeder. En ik skype veel met mijn familie in Rusland. We gaan er om het jaar heen. Naar onze familie en onze datsjia, dat is een vakantiehuisje buiten de stad. Maar mijn Russisch was nog niet goed genoeg. Om het niveau te verbeteren wilde ik eindexamen doen.”

Je bent de enige in Limburg die dit examen heeft gedaan. Heb je privéles gehad?"Ik had een Nederlandse docente uit Schiedam met wie ik via Skype contact had. Ik heb vijftien lessen van een of twee uur gehad dit jaar. Zij zat ergens achter een bureau en ik ook thuis achter mijn bureau. Ze stuurde van tevoren wat bijlages op en die bespraken we tijdens de les. Dit schooljaar heb ik pas voor het eerst les gehad. Vorig jaar heb ik vooral boeken gelezen en boekjes van mijn moeder doorgenomen. Voor het examen stond ik een 9,3 gemiddeld. Ja, dit heb ik er fluitend bij gedaan, het is mijn moedertaal.”

Wat vind je mooi aan Russisch?"Het is in ieder geval mooier dan Duits, vloeiender. Russisch heeft totaal andere klanken dan Nederlands. We hebben één letter waar je in het Nederlands drie letters voor nodig hebt. En het is mooi zangerig. Maar de grammatica met zeven naamvallen moet ik nog verder ontwikkelen. Ik moest ook zes Russische romans lezen. De Neus van Gogol was mijn favoriet. Dostojevski is nog iets te moeilijk. Mijn vader is er wel een groot fan van.”

Onze verhouding met Rusland is de laatste jaren bekoeld. Wat merk jij daar van?"Mijn vrienden doen niet opeens negatief naar mij. En mijn klasgenoten vinden het best wel vet dat ik Russisch eindexamen doe. Als Rusland in het nieuws is, praten we er thuis over. Soms zijn we het ermee eens, soms niet. Poetin heeft ook goede dingen gedaan, wij zijn niet zo negatief en een stuk genuanceerder dan de meesten in Nederland.”

Je hebt examen gedaan terwijl je nog pas in 5 vwo zit. Voor jou dus nog geen vakantie…"Helaas niet. Ik wil iets met biologie en scheikunde gaan studeren, levensmiddelentechnologie bijvoorbeeld. En dan misschien iets in het bedrijfsleven, waarbij ook Russisch van pas kan komen. En ik wil een semester in Rusland studeren.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal