‘MVV – Roda JC slecht voor vogels’

Print
‘MVV – Roda JC slecht voor vogels’

Afbeelding: iStock

Het moet voor voetbalsupporters verboden worden om vuurwerk af te steken donderdagavond bij MVV–Roda in de Geusselt. Dat wil de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten. Het vuurwerk kan vogels in de nestjes rondom de Geusselt afschrikken. Ze zitten middenin het broedseizoen, als ze het nest verlaten worden de jongen aan hun lot overgelaten.

Fractievoorzitter Pascale Plusquin spreekt de burgemeester van Maastricht in een brief aan op haar verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid. “Dat Limburgse supporters hiervoor warm lopen snapt iedereen, maar dat mag niet ten koste gaan van nodeloos dierenleed. Wettelijk zijn verstoringen van nesten in het broedseizoen verboden. De provincie Limburg voert sinds begin dit jaar deze wet uit. De burgemeester is verantwoordelijk.” Ook voetbalclub MVV moet er van de partij op toezien dat de broedende vogeltjes niet worden verjaagd.

Dierenleed
“Supporters weten niet wat ze met vuurwerk aan dierenleed aanrichten. Wij hopen dat het een leuke, spannende en faire wedstrijd wordt, en mag de beste winnen. Maar ook zonder vuurwerk kan het een prachtig voetbalfeest worden.”

Koortsachtig
Burgemeester Annemarie Penn-teStrake heeft donderdagavond waarschijnlijk wel wat anders aan haar hoofd. Al dagen wordt koortsachtig overlegd over het waarborgen van de veiligheid tijdens de finale van de playoffs, donderdag in Maastricht en zondag in Kerkrade. Twee risicowedstrijden van de eerste orde. De hardcore hooligans van beide voetbalclubs staan op zijn zachtst gezegd te boek als berucht.