De 'shit-rit', the day after - het gaat weer goed met de buik van Tom

Print
De 'shit-rit', the day after  - het gaat weer goed met de buik van Tom

Afbeelding: DL

Hoe is het met de maag van Tom Dumoulin, vraagt heel Nederland zich af. Na de 'shit-rit' van dinsdag, waarin de rozetruidrager in volle finale moest poepen, ligt de vraag op ieders lippen. Daar kan hij natuurlijk het best zelf antwoord op geven en hij deed dat na een ietwat saaie rit in de Giro d'Italia. “Het gaat weer goed. Ik was voor de etappe nog wel bang dat het weer zou gaan opspelen, maar dat gebeurde gelukkig niet.”

Naar de oorzaak blijft het gissen. “Ik heb wel vermoedens, maar we weten het gewoon niet precies. Ik moet nu mijn voedingspatroon de komende ritten goed in de gaten houden.” En: “Ik probeer er zo weinig mogelijk mee bezig te zijn dat het in Nederland een ding is. Ik wil geen geschiedenis schrijven omdat ik in de bosjes heb zitten schijten, ik wil geschiedenis schrijven omdat ik het roze naar Milaan breng.”

In gevaar
Het had overigens niet veel gescheeld of het roze van Dumoulin was na de rit naar Bormio alsnog in gevaar gekomen. De 26-jarige Limburger wilde onmiddellijk na de finish alle plichtplegingen (dopingcontrole, roze trui in ontvangst nemen, pers te woord staan) overslaan en eerst naar het hotel om zich te douchen. Hij voelde zich vies. Zijn verzorger moest op hem inpraten als brugman en wist hem uiteindelijk te overtuigen. Gelukkig voor de Maastrichtenaar, want hij was in de problemen gekomen als hij de dopingcontrole en de ceremonie had overgeslagen. De organisatie regelde snel wat extra water zodat Dumoulin zich kon opfrissen.

Nieuw plan
Er wordt nu gewerkt aan een nieuw 'plan', legt teamarts Anko Boelens uit. “Samen met de voedingsdeskundige gaan we nu kijken hoe we dit kunnen voorkomen. Het is een kwestie van balans zoeken, want je kunt ook niet zonder gelletjes. Daarvoor zijn ze veel te nuttig. Het kan zijn dat hij onder bepaalde omstandigheden nu iets voorzichter zal zijn met het innemen ervan. Maar hij heeft ze toch nodig en er is niet altijd tijd om repen of broodjes te eten.”

In Canazei was Dumoulins humeur in elk geval weer een stuk beter. De concurrenten vielen hem niet aan en met relatief weinig inspanning kon hij zij achtste rozetrui in ontvangst nemen. De champagne werd, in tegenstelling tot een dag eerder toen hij er boos mee wegliep, weer ontkurkt, tot groot genoegen van de organisatie.

Cruciaal
De Giro belandt donderdag in een cruciale fase. Tussen Moena en Ortisei liggen vijf Dolomietencols, de etappe is slechts 137 kilometer lang. Dumoulin, die 31 seconden voorsprong heeft op Nairo Quintana en 1.12 minuut op Vincenzo Nibali: “Ik verwacht een zware strijd vanaf de start. We houden er zelfs rekening mee dat de klassementsrenners mij op de Pordoi al gaan aanvallen.” De Sunweb-kopman kijkt naar het etappeprofiel – alleen maar op en neer – en zegt: “Het lijkt wel thuis, net als in Maastricht. Ok, iets zwaarder dan.”