Britten op zoek naar handlangers Abedi

Print
Britten op zoek naar handlangers Abedi

Afbeelding: ANP

De Britse autoriteiten maken twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslag in Manchester nog steeds jacht op mogelijke betrokkenen. Inmiddels zijn meerdere verdachten opgepakt in Groot-Brittannië en Libië.

Aanslagpleger Salman Abedi kwam zelf om het leven bij de Manchester Arena, maar de autoriteiten vrezen dat er nog handlangers vrij rond lopen. Zij zouden opnieuw kunnen toeslaan. De terreurdreiging in het land werd daarom dinsdagavond al opgeschaald naar het hoogste niveau.

Een bron zei tegen persbureau Reuters dat de maker van het door Abedi gebruikte explosief mogelijk nog op vrije voeten is. Hij wees erop dat het in elkaar zetten van een dergelijke bom gespecialiseerd werk is.

Opgepakt
De Britse politie heeft tot dusver zes mensen opgepakt, onder wie een broer van Abedi: Ismail. Een andere broer, Hashem, zou zijn aangehouden in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij wordt verdacht van banden met Islamitische Staat, meldde een lokale antiterrorisme-eenheid.

De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen woensdag ook opgepakt door gewapende mannen die in auto's naar zijn huis in Tripoli waren gekomen. Hij had tegenover Reuters verklaard niet te kunnen geloven dat zijn zoon een aanslag zou plegen.

Salman Abedi zou tegen zijn familie hebben gezegd dat hij op bedevaart wilde naar Mekka. ,,Ik sprak hem vijf dagen geleden. Er was niets mis. Alles was normaal'', zei de vader van de aanslagpleger, die zeker zei te weten dat zijn zoon geen aanhanger was van Islamitische Staat.

,,Salman behoort tot geen enkele organisatie'', zei Ramadan Abedi, die benadrukte terreuraanslagen op onschuldige burgers te veroordelen. ,,De familie is een beetje in de war omdat Salman deze ideologie niet deelt.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →