Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Print
Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Afbeelding: Nieuwsblad

Met zijn aanslag op het ­concert van Ariana Grande had moslim­extremist Salman Abedi (22) een duidelijk doelwit voor ogen: kinderen. Er vielen 22 doden en vele tientallen gewonden. Twintig mensen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De slachtoffers zijn veelal tienermeisjes, die zich net een ­hele avond schor hadden gegild tijdens het optreden van hun idool.

Een jong publiek. Erg jong soms, zoals de achtjarige ­Saffie.

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis
Saffie Rose Roussos. Foto: AP

Saffie Rose Roussos (8)
“Ze was een mooi meisje, in elke betekenis van het woord.” De bewoners van het kleine Tarleton, ten noordoosten van Manchester, waren gisteren in shock door de dood van de kleine Saffie Rose Roussos. Het meisje van acht jaar was samen met haar ­oudere zus Ashlee – een twintiger – en haar mama Lisa Roussos naar Manchester getrokken voor het concert van Ariana Grande, haar idool.

Zus en moeder raakten bij de aanslag zwaargewond door rondvliegende stukjes metaal. Moeder Lisa was de avond na de aanslag nog bewusteloos en wist nog niet dat kleine ­Saffie overleden is. Intussen is ze wel op de hoogte gebracht en stortte haar wereld in.

Het meisje bleef lang spoorloos. De foto van haar lachende gezichtje veroverde de sociale media, in de hoop dat iemand haar had gezien. Maar in de loop van de middag raakte bekend dat het meisje de aanslag niet had overleefd. De bom had haar gedood toen ze na het concert naar buiten wilde.

Voor veel andere families bleef de onzekerheid nog veel langer duren. Ouders raceten geschokt naar Manchester, om er op zoek te gaan naar hun vaak erg jonge kinderen. Telefoons waren onbereikbaar. Kinderen daagden niet op waar ze met hun mama of papa hadden afgesproken.

Sommige ouders vonden hun kinderen na een radeloze zoektocht terug in hotels, waar ze verzameld waren. Voor anderen ging de zoektocht verder. Van ziekenhuis naar ziekenhuis. Ondertussen hopend dat er via sociale media een verlossend berichtje zou komen. Helaas kwam dat voor velen niet.

Olivia Campbell (15)
Ze was met haar vriend Adam naar het optreden. Adam is donderdag in de loop van de dag gevonden in een ziekenhuis. Maar Olivia was donderdagavond nog altijd spoorloos. Haar moeder Charlotte deed op televisie al een wanhopige oproep, in de hoop snel nieuws van haar dochter te krijgen. Ze hadden elkaar nog gesproken kort voor het optreden begon, vertelde ze. “Olivia amuseerde zich. Ze bedankte me nog omdat ze naar het optreden was mogen gaan.”

Woensdagochtend volgde het pijnlijke nieuws voor de ouders: Olivia was overleden. Dat bevestigde mama Charlotte. “Mijn engel is veel te vroeg van ons weggenomen. Ga zingen met de engelen en blijf lachen, je moeder houdt zo van je.”

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis
Olivia Campbell.

John Atkinson (26)

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

“Laat ons vanavond allemaal verzamelen in het Outwood Country Park en laat ons ballonnen, kaarsen en lantaarns meebrengen.” Vrienden van John ­Atkinson, een 26-jarige man uit Radcliffe, riepen gisteren op sociale media op tot een wake. Na twee jonge meisjes was Atkinson het ­derde dodelijke slachtoffer dat werd geïdentificeerd.

Foto’s tonen een vrolijke jongeman. Op een filmpje op Facebook zingt hij samen met ­enkele vrienden. Zijn profiel leert dat hij een fan is van Manchester United. “Een kerel uit de duizend”, zeggen zijn vrienden.

Georgina Callander (18)

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Twee jaar geleden postte Georgina ­Callander een foto van zichzelf samen met haar idool Ariana Grande op ­Instagram. De foto dook gisteren weer op, nadat Georgina als eerste dodelijke slacht­offer van de zelfmoordaanslag was geïdentificeerd.

Georgina studeerde in het Runshaw College in Leyland, waar ze gezondheidszorg studeerde. Vrienden omschreven Georgina als “een mooi meisje, allerliefst van hart en ziel”. Ze was “een ­superfan” van Ariana Grande. Zondag had ze haar heldin nog een tweet gestuurd: “Zo ­opgewonden dat ik je morgen terugzie.”

Nell Jones (14)
Ze had een blessure aan haar been en liep daarom op krukken. Maar dat was voor Nell Jones geen reden om het concert van Ariana Grande te missen. Vrienden lanceerden meteen de hashtag #PrayForNell voor het meisje uit Knutsford, ten zuiden van Manchester, en haar ­familie trok naar Manchester om haar te zoeken.

Helaas kwam er bevestiging van het overlijden van de populaire Nell. “We hebben het ook op school bekendgemaakt”, zegt directeur Denis Oliver in Express. “Ik heb net zes klassen toegesproken om het de leerlingen te vertellen. Ze begonnen allemaal te huilen, het was vreselijk. We zijn er allemaal kapot van.”

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Marcin (42) en Angelika Klis (40)
Een selfie van een ­kalende man met een rood hemd en een blonde vrouw. Gemaakt enkele uren voor de aanslag. Met die foto probeerde Alex Klis, een studente uit York, haar ­ouders Marcin en ­Angelika dinsdag terug te vinden.

Het echtpaar, afkomstig uit Polen, overleefde de aanslag niet. Dat laat het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagochtend weten. “Ze kwamen hun dochters halen, maar kwamen zelf om het leven. De kinderen zijn wel veilig”, zegt buitenlandminister Witold Waszczykowski.

Een andere Poolse vader was ook aanwezig in de concertzaal - of de foyer ervan - en raakte gewond. Hij heeft een operatie ondergaan en zal de aanslag vermoedelijk overleven.

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Wendy Fawell (50)

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Wendy Fawell was met haar 15-jarige dochter Charlotte en diens vriendinnen meegekomen naar de ­Manchester Arena. Na de ontploffing kon Charlotte haar moeder niet meer vinden. Ze weet alleen dat Wendy op het moment van de aanslag ergens bij de uitgang was. In Otley werd een wake gehouden voor Wendy, maar er kwam toch slecht nieuws.

“Met grote droefenis bevestig ik dat onze voormalige collega Wendy Fawell gedood is bij de aanslag in Manchester. Rust in vrede, Wendy”, schreef de school op Twitter.

Kelly Brewster (32)
Volgens een getuige vormde Kelly Brewster een levend schild voor haar zus en nichtje (11). Toen de bom ontplofte, ving zij de klap op. Haar zus en nichtje raakten gewond. Er ­zaten tal van stukjes metaal in hun lichaam, die in het ziekenhuis een voor een werden verwijderd. Wat er met Kelly gebeurd is en of zij het overleefd heeft, werd in de nacht van dinsdag op woensdag duidelijk: de vrouw overleefde de aanslag niet.

Haar familieleden bevestigden haar overlijden op Facebook, waar ze lof kreeg voor het schild dat ze vormde voor haar zus en nichtje. Die ultieme poging om hen te redden kostte haar uiteindelijk het leven.

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Martyn Hett (29)

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Martyn Hett was een pr-manager en stond op het punt om “de reis van zijn leven” te maken naar Amerika. Hij zou twee maanden weg blijven. De voorbije dagen had hij afscheid genomen van zijn vrienden, maar eerst wilde hij nog het concert van Ariana Grande meepikken. Zijn ouders hoorden van vrienden dat ze hem uit het oog waren verloren. Sinds de aanslag was zijn telefoon onbereikbaar.

Woensdag volgde het vreselijke nieuws: Martyn zal nooit op zijn grote reis kunnen gaan. Hij overleefde de aanslag niet. “Ze hebben mijn broer vannacht gevonden”, schreef zijn broer op Facebook. “Ons hart is gebroken.”

Russell Hayward, de vriend van Martyn, liet in een statement weten dat het slechte nieuws inderdaad afgelopen nacht kwam. “Onze wonderbaarlijke, iconische en mooie Martyn heeft het niet overleefde. Hij heeft de wereld verlaten zoals hij geleefd heeft: in het middelpunt van de aandacht. Gelukkig heb ik een prachtige familie en fantastische vrienden die me steunen. Ik zal altijd van je houden, Martyn.” Zelfs Mariah Carey bracht hulde aan haar grote fan.

 

Eilidh MacLeod (14)
Eilidh MacLeod en haar boezemvriendin Laura Macintyre (15) zijn afkomstig van het Schotse eiland Barra. Het concert in Manchester moest een van de hoogtepunten uit hun jonge leven worden. Het allereerste concert voor Laura. Een verjaardagscadeau voor Eilidh. Iets wat ze samen zouden beleven, als beste vriendinnen. “Ik heb nog lang geaarzeld voor ik haar durfde te laten gaan”, zei de vader van Laura, nadat hij zijn dochter niet meer te horen kreeg. “Maar ze was zo gelukkig dat het mocht.”

De ouders van Laura kregen goed nieuws: hun dochter was met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel wordt zwaar, aldus de dokters, maar langzaam maar zeker maakt ze vooruitgang.

De wereld van de ouders van Eilidh stortte in toen zij eindelijk nieuws kregen van hun dochter. “Onze familie is er kapot van”, zeiden ze aan The Guardian. “Woorden kunnen niet uitdrukken hoe we ons voelen bij het heengaan van onze lieveling Eilidh. Ze was levendig en zat vol levensvreugde. Ze hield van alle muziek en speelde ook.”

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis
Laura (links) overleefde de aanslag, haar boezemvriendin Eilidh niet.


Chloe Rutherford (17) en Liam Curry (19)

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Ze waren nog jong, maar ze waren erg aan elkaar verknocht. Liam noemde Chloe zijn “rots”. Een rots bij wie hij steun vond toen hij eerder dit jaar zijn vader aan kanker verloor. Het concert van Ariana Grande moest hem helpen om even zijn zinnen te verzetten. “Chloe was geweldig voor hem”, zei een ­familielid.

“Ze wilden altijd samen zijn en dat zijn ze nu”, lieten hun families weten in een gezamenlijke mededeling. “Op de nacht waarop ze overleden, waren hun vleugels klaar maar onze harten niet. Ze waren onafscheidelijk.”

Overleden: Alison Howe (44) en Lisa Lees (43)
Ze waren zelf niet gaan luisteren naar Ariana Grande. Nee, dat was het idool van hun dochters. Alison en Lisa uit Royton waren naar de Manchester Arena gekomen om hen op te pikken. Vermoedelijk stonden ze in de lobby te wachten toen de bom afging, zeker is dat ze allebei om het leven kwamen. Dat postte de broer van Lees op Facebook. “Lisa is dood, maar we zullen haar nooit vergeten”, schrijft hij. “Ik hou van je, ik jou je zo missen.”

De dochters van de twee overleefden de aanslag wel.

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis


Courtney Boyle (19) en Philip Tron (32)
Psychologiestudente Courtney was samen met haar stiefvader Philip naar het concert gegaan. Haar moeder ­Deborah was thuisgebleven in ­Gateshead. Toen ze niets hoorde na het concert, begon Deborah een wanhopige zoekactie via sociale media. “Alsjeblieft, deel en help hen te vinden. Ze moeten veilig thuiskomen.” Maar dat gebeurde niet.

Deborah noemde haar dochter “prachtig” en “mijn rots”. “Je hebt me zo trots gemaakt met alles wat je bereikt hebt.” Ook haar partner Philip kreeg niets dan lof. “Mijn mooie gekke Philip, jij maakte me zo gelukkig. Nu vliegen jullie allebei als engelen hoog in de lucht.”

Ook het vriendje van Courtney rouwt. “Ze was een avonturier, een vrolijke ziel die mensen zich geliefd en veilig deed voelen. Ze was een soulmate, een vriendin, een dochter en een zus. Niemand heeft me ooit zo gelukkig gemaakt. Ik ben de persoon die ik vandaag ben dankzij haar.”

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis


Jane Tweddle-Taylor (51)
De 51-jarige Jane was niet naar het concert van Ariana Grande getrokken om er te dansen, wel om de kinderen van een van haar vrienden op te pikken. “Mijn dochter belde me in paniek”, zegt haar partner Mark Taylor, die maandagavond op zakenreis was in Londen. “Ze zei me dat mama niet opnam en dat er een ontploffing geweest was.”

“Ze was een geweldige vrouw, geliefd door iedereen”, aldus Taylor. Ze laat drie kinderen na.

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis
Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis
Foto: RR.


Sorrell Leczkowski (14)
Eind woensdagnamiddag werd de 14-jarige Sorrell toegevoed aan de lijst met dodelijke slachtoffers, ze bezweek aan haar verwondingen in het ziekenhuis, aldus The Mirror. De tiener uit Leeds was samen met haar moeder, zus en grootmoeder naar het concert gegaan. De mama van Sorrell en haar grootmoeder liggen nog steeds in het ziekenhuis, de zus bleef ongedeerd.

Intussen hebben een aantal van haar vrienden een fundraiser gestart om de rouwende familie van Sorrell financieel te steunen.

Michelle Kiss (45)
Michelle Kiss, de moeder van drie zonen is ook overleden, dat bevestigde haar nicht Laura Murray op Facebook. Ze was op het concert met haar dochter, “excited girlies ready to watch Ariana”, was haar laatste status.

Haar familie vertelde aan de BBC dat ze een voorbeeld willen nemen aan de “moed en levenslust” van Michelle om door deze moeilijke tijd.

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis
Michelle Kiss Foto: RR.


Megan Hurley (15)

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis

Muziek was haar leven, en net daarom trok Megan naar het optreden van Ariana Grande. Een avondje meezingen en plezier maken, ze deed niets liever. Maar stond op de foute plek toen de bom van Salman Abedi ontplofte.

“Een lieve, onschuldige meid die van muziek hield en een duivels gevoel voor humor had”, omschrijven haar nabestaanden haar.

Ze groeide op in een kleine hechte familie in een kleine hechte gemeenschap: Halewood. “Ze hield er zo van om mensen aan het lachen te brengen. Dit is vreselijk”, reageerden haar vele vrienden.

Elaine McIver (43)
Politieagente Elaine McIver trok naar het concert van Ariana Grande met haar man Paul en hun twee kinderen. De kinderen en Paul overleefden de aanslag, al ligt die laatste wel nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Elaine zelf kwam wel om het leven.

De agente uit Cheshire was heel geliefd, laat haar familie weten. “Ze was een door iedereen graag geziene dochter, zus, tante, vriendin en collega, de beste die we ons hadden kunnen wensen. Ze was met iedereen bevriend en was attent. Ze hield zo van het leven en had een enorme liefde voor muziek.”

Deze 22 mensen kwamen na het concert in Manchester niet meer thuis