Misstanden bij sociaal werkbedrijf: pesterijen, intimidaties en angstcultuur

Print
Misstanden bij sociaal werkbedrijf: pesterijen, intimidaties en angstcultuur

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger

Moethagen-Hertenpael - Medewerkers van sociale werkvoorziening Westrom die zijn gedetacheerd bij groen- en schoonmaakbedrijf Prio Verve in Roermond, worden gepest en geïntimideerd. De werkomstandigheden deugen in veel opzichten niet en er heerst een angstcultuur op de werkvloer.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de ondernemingsraad van Westrom in overleg met vakbond FNV heeft gehouden.

Niet op de hoogte
De resultaten zijn neergelegd in een rapport - in bezit van De Limburger - dat is aangeboden aan directie en raad van bestuur van Westrom en directeur Bas Blezer van Prio Verve. Die wil zo snel mogelijk met alle partijen om de tafel. Hij erkent dat bij Prio Verve niet alles soepel loopt, maar zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de klachten.

Langer geklaagd
Prio Verve is een samenwerkingsverband van de SW-bedrijven Risse (regio Weert) en Westrom (regio Roermond) met commercieel partner Vebego. Mensen met een arbeidshandicap worden er ingezet in het groenonderhoud of de schoonmaak. Vooral bij groenonderhoud wordt al langer geklaagd. Een greep: hoge werkdruk, moeten werken met kapotte schoenen en handschoenen, slechte machines en materiaal en veiligheidseisen die niet worden nageleefd. Bovendien is er geen toezicht of begeleiding.

Medewerkers durven de mond niet open te doen uit angst voor represailles en pesterijen door collega’s, waaraan leidinggevenden soms meedoen. De directeur zou niet adequaat omgaan met de klachten.

Private partijen
Volgens Sarah Baghat, bij de FNV verantwoordelijk voor de SW-tak in Limburg en Brabant en bekend met het onderzoek, speelt de problematiek op veel plaatsen waar SW-bedrijven in zee gaan met grote private partijen. "Die houden onvoldoende rekening met een arbeidshandicap. Ze willen vooral opdrachten en subsidies binnen halen. De mensen worden er zo snel mogelijk weer uitgewerkt."

Meer over het onderzoek in De Limburger van zaterdag.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →