Succeskans DNA-studie groot

© AD

De DNA-familiebanden van een op de acht Nederlandse mannen. Zoveel komen er in beeld bij een verwantschapsonderzoek in de zaak- Nicky Verstappen. De kans op succes is daarmee aanzienlijk.

Paul Bots en Jos Emonts

In het grootschalig verwantschapsonderzoek in de zaak- Nicky Verstappen kunnen politie en justitie in potentie het DNA van ruim 1 miljoen Nederlandse mannen vergelijken met het daderspoor. Dat wordt bevestigd door woordvoerder Suzan Demirhan van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Dit betekent dat bijna één op de acht Nederlandse mannen in het onderzoek indirect in beeld komt, ondanks het feit dat er ‘maar’ vijftienduizend worden opgeroepen. De kans dat de mogelijke dader wordt gevonden, is daarmee aanzienlijk.

MysterieHet grootschalig DNA-onderzoek is waarschijnlijk het laatste middel om het mysterie rond de dood van Nicky Verstappen te ontrafelen. De 11-jarige jongen uit Heibloem verdween in 1998 tijdens een zomerkamp in Brunssum. Hij werd de dag na zijn verdwijning dood gevonden in een dennenbosje, niet ver van het kampterrein. De zaak is nooit opgelost.

Politie en justitie in Limburg maakten deze week bekend dat ze een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek willen houden onder 15.000 mannen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Limburg. Met vrijwillig afgestaan DNA wordt gezocht naar familieleden van de vermoedelijke dader.

VerwantenOmdat een man gemiddeld tussen de tien en twintig mannelijke verwanten heeft - vader, zoons, broers en neven - leveren de 15.000 monsters vergelijkingsmateriaal op voor tussen de 150.000 en 300.000 mannen.

Behalve van het vrijwillig afgegeven materiaal kan het NFI ook gebruikmaken van de landelijke databank met DNA-gegevens van 260.000 veroordeelde criminelen, die verplicht hun materiaal hebben moeten afstaan. Deze gegevens kunnen alleen informatie opleveren over verwanten in de eerste lijn: vader, of zoons. Die databank levert naar schatting informatie op over 520.000 tot 780.000 personen.

Met het bestuderen van de gegevens uit de landelijke databank én die van het vrijwillige onderzoek, wordt dus in totaal het erfelijk materiaal van minstens 670.000 en maximaal ruim een miljoen mannen tegen het licht gehouden.

Het volledige daderprofiel wordt behalve in de Nederlandse databank ook gecheckt in die van België en Duitsland. Zoeken op familiebanden in het DNA is daar niet toegestaan.