Het vervelendste klusje van de zomer: de bbq schoonmaken

Print
Het vervelendste klusje van de zomer: de bbq schoonmaken

Barbecuen is heerlijk, maar het schoonmaken naderhand is voor niemand leuk. Afbeelding: AD/ Hollandse Hoogte

De zon brandt, de tuin ligt er puik bij en het is een lekker lang vrij weekend. Wat betekent dat? Inderdaad: de barbecue kan weer uit de schuur gehaald worden. Enige minpuntje is dat alle drek van het vorige vleesfeest nog aan het rooster hangt. Wat te doen? Drie experts geven tips.

Heb je al eens geprobeerd het aangekoekt vet en de verbrande resten met een propje aluminium en zeep van je barbecuerooster te verwijderen? Inderdaad, het geeft veel troep en je bent er lang mee bezig voordat je echt resultaat hebt. Dat kan beter.

Koos van Essen, barbecue-chef, staat bijna dagelijks boven een rooster met kolen. Tussen het snijden van de groente en vlees door legt hij uit dat het belangrijk is om de barbecue goed schoon te maken. "Je wilt op je vlees natuurlijk wel mooie strepen hebben, maar die moeten van de grill komen en niet van het roet."


Koos van Essen 

Bovendien kan er schimmel aan de binnenkant van je rooster komen en daar zit je niet op te wachten als je van plan bent om er vlees en groente op te leggen. "Zeker als je de barbecue voor het eerst na de winter naar buiten haalt, moet je even de tijd nemen om het schoon te maken."

Oude kolen
Huischef Wido Zembsch heeft als tip om de oude kolen te husselen en het stof met een stofzuiger op te ruimen. "Heel simpel en het is zo geklaard." Het beste is volgens hem om een vies rooster schoon te branden op 300 graden Celsius. "Dan is alles wat eerst aan het roestvrij staal vastkleefde in één keer weg.’’ Ook Eetschrijver Gerrit-Jan Groothedde, fervent gebruiker van The Green Egg, prefereert deze methode. "Het rooster is natuurlijk een telkens weer terugkerende ellende’’, weet hij uit ervaring. ,,Opstoken, lekker heet laten worden en dan even met een stukje staalwol erover en al het vuil komt er zó vanaf!"

De pech is alleen dat professionele barbecuers hun vuurtje wel zo hoog op stoken, maar dat de gemiddelde huis-tuin- en-keuken chef daar geen geduld voor heeft. Van Essen: ,,En dan blijft het vlees er aan vastzitten.’’ Hij heeft een snelle tip voor de ongeduldige kok: Dasty. "Het is een soort wondermiddel van de Wibra, het beste ontvettende middel dat ik ooit heb gebruikt. En het kost haast niets: een euro twintig voor anderhalve liter.

Nee, schrobben hoeft niet, van Van Essen. ,,Als je barbecue is afgekoeld, het rooster gewoon in een bak met Datsy en water en de volgende dag is hij blinkend schoon.’’ Een variant hierop is het rooster in een vuilniszak steken, Biotex en kokend water er bij te gieten en dan een nachtje laten liggen. De volgende dag is het rooster met een paar borstelvegen weer zo goed als nieuw.

Schroeiplek
Van Essen heeft ook weleens gehoord dat een rooster na het bbq’en in het gras wordt gegooid. Dé tip voor iemand die echt heel lui is, knipoogt de grill-chef. ,,Niet te heet natuurlijk, want dan heb je een schroeiplek. Maar het schijnt dat de dauw en het gras samen er voor zorgen dat alles er weer goed uitziet.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →