Dumoulin houdt schade beperkt in laatste bergrit, roze blijft mogelijk

Print
Dumoulin houdt schade beperkt in laatste bergrit, roze blijft mogelijk

Afbeelding: ANP

Tom Dumoulin heeft de schade zaterdag in de laatste bergrit van de Giro weten te beperken. De Maastrichtenaar verloor wederom tijd op zijn belangrijkste belagers, maar het roze lijkt met de afsluitende tijdrit van zondag nog niet uit beeld.

De voorlaatste etappe begon met nog vijf kanshebbers voor de eindzege. Quintana, Nibali, Pinot, Zakarin en Dumoulin stonden met z'n vijven binnen anderhalve minuut van elkaar. 

Strijd
Na een relatief rustige aanloop brandde de strijd om de roze trui op de slotklim van deze Giro volledig los. Vicenzo Nibali viel op ruim 23 kilometer van de meet als eerste aan. Dumoulin kraakte meteen en moest als enige van de kandidaat-winaars een gaatje van enkele meters laten. De Maastrichtenaar koos echter zijn eigen tempo en keerde een kilometer later weer terug. 

Het bleek echter een vaag voorteken. Even later waren het Zakarin en Pozzovivo die een aanval plaatsten waarna een groots gevecht tussen de favorieten begon. Het duo sloeg meteen een gaatje waarna Quintana, Nibali en even later ook Pinot de oversteek waagden. Daar slaagde het trio pas in de afdaling in, maar Dumoulin was het kind van de rekening.

Karakter
De Maastrichtenaar hield de leiders op zijn kenmerkende manier lang binnen schootsafstand, maar moest vlak voor de top toch tijd toegeven. In het vlakkere deel dat volgde waren de vijf koplopers het echter lange tijd niet eens waardoor Dumoulin met behulp van Bob Jungels meter per meter terug kon pakken. 

Op de streep was het verschil 15 seconden, waardoor Dumoulin zondag 53 seconden goed moet maken op Nairo Quintana in de afsluitende tijdrit. Overigens heeft Dumoulin nog twee belagers voor zich staan. Op Nibali moet Dumoulin 14 seconden goedmaken, Pinot heeft tien tellen voorsprong.