Wat doet de NAVO op zwaarbewaakte basis in Brunssum?

Print
Wat doet de NAVO op zwaarbewaakte basis in Brunssum?

Afbeelding: ANP

De NAVO viert woensdag ‘50 jaar in Brunssum’ in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Wat doet de NAVO op de zwaarbewaakte basis? Pantserwagens, mitrailleurs en drillende sergeants zijn nergens te bekennen."Wat hier gebeurt, zit ver boven het niveau van de mensen die met messen tussen de tanden over muren springen."

Dagelijks rijden duizenden Limburgers langs de hoofdingang van de NAVO-basis aan de Rimburgerweg in Brunssum. Bij de rotonde met de drie zwaarden zien ze grote witte hekken, wachtposten, bewakers. 

Wat gebeurt daar achter? De gebouwen op Google Maps maken weinig duidelijk. Bovendien is een deel geblurd, in toepasselijke camouflagekleuren. Bing Maps geeft wel alles weer, maar wat zegt zo’n luchtfoto nou? 

Zware beveiliging
Toegang tot Allied Joint Force Command Brunssum, zoals de basis tegenwoordig voluit heet, is niet vanzelfsprekend. Daarvoor moet je een afspraak en een legitimatiebewijs op zak hebben. Ze willen ook de kleur en het kenteken van je auto weten. Die wordt bij de eerste poort geïnspecteerd met een spiegel op wielen. Hangt er niets verdachts onder het chassis? Precies zoals vroeger op de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Twee bochten verder sta je opeens midden op een onoverzichtelijk bedrijfsterrein. Centraal in dit militaire gehucht ligt een halve rotonde met daarin de vlaggen van alle NAVO-landen, wapperend aan een mast. Als de wind in kracht toeneemt, stijgt de zichtbaarheid van de vlaggen. En even symbolisch: de Turkse en minder bekende vlaggen als die van Estland, IJsland en Albanië wapperen even driftig mee.  

Veel geparkeerde auto’s. Een tuinman is bezig de haagbeuk te knippen. Mannen in burger zitten op een terras aan de koffie. Groepjes militairen in camouflagepakken lopen ontspannen over het trottoir. Op hun bovenarm het zwart-roodgoud van de Duitse vlag. Een Noorse militair loopt voorbij met een gereserveerd knikje. Bij de benzinepomp is het stil ondanks de gratis brandstof. Maar die is alleen voor het eigen wagenpark, dat bestaat uit een paar bussen en een vloot van enkele tientallen zilvergrijze Fords, die officieren gebruiken voor ritjes naar Brussel, Bergen of Geilenkirchen. Onze gids Richard Komurek is majoor bij de Amerikaanse luchtmacht. 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van zaterdag 27 mei 2017.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →