Tom Dumoulin blijft kalm in roze orkaan

Print
Tom Dumoulin blijft kalm in roze orkaan

Afbeelding: De Limburger

Zelf wilde Tom Dumoulin na afloop van de twintigste etappe absoluut niet speculeren over zijn kansen om morgen in Milaan het roze definitief terug te veroveren, dus doen wij het maar. De conclusie is eensgezind: Dumoulin staat er uitstekend voor om deze bloedstollende Giro d'Italia te winnen.

Voordat Tom Dumoulin ook maar een vraag wilde beantwoorden na afloop van de twintigste etappe in de Ronde van Italië, wilde hij eerst zelf iets kwijt: “Ik ben Bauke Mollema, Adam Yates en Bob Jungels eeuwig dankbaar voor het werk dat zij voor mij hebben gedaan.” Waarvan akte.

De vier renners sloten in de finale van de laatste bergrit, onder meer over de Monte Grappa en de Foza een broodnodig pact, want in de laatste kilometers bergop van deze Giro hadden Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Ilnur Zakarin, Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot een eigen gelegenheidsverbond gesmeed.

Ongemeend spannend secondenspel 
In een ongemeend spannend secondenspel verloor de Maastrichtenaar er uiteindelijk 15 op Quintana. Hij zakte weliswaar naar de vierde plek in het algemeen klassement, maar zijn uitgangspositie voor de slottijdrit van morgen is verre van beroerd. Schrijf op in uw notitieboekje: Dumoulin staat nu 53 seconden achter Quintana, 14 achter Nibali en 10 achter Pinot. Op Quintana moet hij 1,81 seconden per kilometer goedmaken. Van dit scenario kan Giro-baas Mauro Vegni alleen maar hebben gedroomd. Dit is de Tour van 1989 (Fignon tegen LeMond) en de Tour van 2003 (Ullrich tegen Armstrong) in het kwadraat.

Honderd keer dezelfde vraag
In het oog van de roze orkaan zat Dumoulin na afloop op een stoeltje bij de teambus. Honderd journalisten konden honderd keer dezelfde vraag stellen ('Is je achterstand klein genoeg om de Giro te winnen?'), honderd keer gaf hij hetzelfde antwoord: “Ik ga daar nu niet over speculeren en wil er niet mee bezig zijn. Ik kan alleen zeggen dat de verschillen niet zo groot zullen als tijdens de eerste tijdrit. Die was veel heuvelachtiger, deze is vlakker.” Dumoulin is een zucht (ok, een heel erg lange, spannende zucht) verwijderd van historisch roze, maar hij weigerde zich gek te laten maken.

Hij heeft zijn les geleerd na vrijdag, toen hij een half uur voor de start nog excuses aan Nibali en Quintana stond te maken en zij hem een goed uur later bijna aan flarden reden. Zoals ploegmaat Laurens ten Dam zei: “We waren gisteren te veel bezig met eergisteren.” Laat Dumoulin maar in het heden leven, mindfull als hij is, en dan speculeren anderen er wel op los. Zoals Mollema, die vrij zeker was: “Dit gaat Dumoulin winnen, hij staat er uitstekend voor.”

'Dumoulin zou deze Giro moeten winnen'
Ook Movistar-ploegleider Eusebio Unzue voorspelt winst van de Limburger. “We hadden met Quintana vandaag een minuut moeten pakken, maar het zijn slechts vijftien seconden geworden. Dumoulin zou deze Giro moeten winnen.”

De prestaties uit het verleden pleiten ook in het voordeel van de 26-jarige Nederlander. In de tijdrit naar Montefalco reed hij Quintana op 2.53, Pinot op 2.42 en Nibali op 2.07. Ook in de meeste eerdere tijdritten was Dumoulin de betere van de drie. Alleen Pinot klopte hem vorig jaar in de Ronde van Romandië, met twee seconden in een tijdrit van 15 kilometer.

Tevreden Dumoulin
Dumoulin vond het allemaal prima, hij was allang blij dat hij geen slechte dag had. Daarna verdween de Sunweb-kopman in de bus, voor een lange rit richting Milaan. Alwaar hij op een speciaal geplaatst matras kon gaan liggen. Op het Autodromo Nazionale van Monza start hij morgen om 16:47 uur aan een mogelijk historische etappe, die tot de eerste Nederlandse eindwinst in de Giro kan leiden en de eerste Limburgse eindzege ooit in een grote ronde.