Tom regisseert zijn carrière als een filmscript

© ANP

Tom Dumoulin weet precies wat hij wil. En hoe hij dat moet bereiken. Voormalig topwielrenner en wielercommentator Peter Winnen schetst hoe de winnaar van de Giro zich in die ronde moet hebben gevoeld.

Peter Winnen

Tom Dumoulin is een fenomeen. Hij kan klimmen, dalen, tijdrijden. Er zit een goede, analyserende kop op, de kop van een perfectionist. Elk detail wordt onder de loep genomen. Valt er nog iets te verbeteren? Er valt altijd iets te verbeteren. Hij is jong, en weet wat hij wil. Hij tekent zijn carrière uit als was het een filmscript. Hij is de regisseur van zichzelf. De film van zijn leven op wielen moet helemaal kloppen.

TraumaToen hij zich in 2015 ontpopte als klassementsrenner in de Vuelta kreeg de Nederlandse wielerliefhebber de hoop eindelijk verlost te worden van een groot trauma: hier komt de opvolger van Zoetemelk aan. Het werd tijd ook, sinds 1980 won geen enkele landgenoot nog een grote ronde. Dat de Vuelta precies één dag te lang duurde voor Tom maakte niet uit. De belofte was gewekt, we hadden weer een supertalent in handen.

Geen haastMaar Tom had geen haast. Eerst naar Rio, de olympische tijdrit, een jaarproject voor 2016. Het werd zilver. Een lullige val in de Tour plus de nasleep daarvan stond niet in het script van de voorbereiding. 2017 werd het jaar van de omscholing tot klassementsrenner. De 100ste Giro zou het eindexamen worden. Detailfreak Dumoulin studeerde als een bezetene. Hoogtestages, diëten, de klimspieren ontwikkelen. Het bleef nog wel afwachten of hij niet te veel zou inboeten op de tijdritcapaciteiten.

VerbetenIn de talrijke interviews met Dumoulin kwam ik een even relaxte als verbeten wielrenner tegen. Wetenschappelijke inzichten uit de entourage van de ploeg werden eerst aan het eigen lichaam getoetst voordat ze geaccepteerd werden. Waarheid was pas waarheid als ze als een nauw tijdritpak om het lichaam sluit. Tom Dumoulin kleurde roze in Italië.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu