Betonblokken in Brunssum voor bezoek koning en NAVO-generaals

© ANP

In Brunssum wordt een groot pakket veiligheidsmaatregelen getroffen voor woensdag. Dan komt koning Willem Alexander op bezoek voor het feest 50 jaar NAVO in Brunssum.

Benti Banach

De vorst is echter slechts een van de vele hoogwaardigheidsbekleders op het feest midden in de stad aan het Lindeplein. Zo zullen er vele hoge NAVO-officieren aanwezig zijn, onder wie viersterrengeneraals. Daarnaast de nummer twee van de NAVO, plaatsvervangend secretaris- generaal Rose Gottemoeller.

BeveiligingWie is het belangrijkste, ofwel voor wie worden de strengste maatregelen getroffen? Politie, JFC Brunssum en de gemeente willen die vraag niet beantwoorden. Om het feest goed te laten verlopen worden diverse veiligheidsprotocols in elkaar geschoven, die van Willem Alexander, die van de NAVO-basis in Brunssum en tot slot die van enkele hoge generaals, die hun persoonlijke beveiliging hebben.

De NAVO heeft er bewust voor gekozen het jubileum midden in Brunssum te vieren, omdat het vooral een feest van en voor de lokale gemeenschap is, vindt Barry Mellor van JFC Brunssum. "We hebben gezocht naar een balans tussen een openbaar karakter en veiligheid”, zegt Fons Castermans van gemeente Brunssum.

Niet zichtbaarDiverse maatregelen zijn voor de burgers niet zichtbaar. Zo zijn putdeksels op en rond het plein verzegeld. Vanaf de daken rond het Lindeplein houden bewakers de menigte in de gaten. En tussen de menigte lopen beveiligers incognito rond.

Wat bezoekers wel zullen merken, is de beperkte toegang tot het terrein. Het Lindeplein is woensdag alleen vanaf de Raadhuisstraat en de trappen in het Vijverpark toegankelijk. Wie het plein op wil, wordt gefouilleerd.

BetonblokkenToegangswegen tot het plein zijn afgezet met betonblokken. En scootmobielen worden geweerd. "Dat vinden we heel vervelend, maar die kunnen een obstakel vormen als het plein moet worden ontruimd”, zegt Castermans. Mensen met een scootmobiel en anderen die het plein niet op kunnen worden verwezen naar het Vijverpark, waar ze de festiviteiten op een groot scherm kunnen volgen. De aanslag in Manchester heeft volgens de gemeente niet geleid tot een aanpassing van de maatregelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee