Omwonenden eisen baanverbod van vliegveld Beek

Maastricht Aachen Airport.

Maastricht Aachen Airport.© De Limburger/Stefan Koopmans

Opnieuw rechtszaken rond vliegveld Beek. Ditmaal eisen omwonenden een vliegverbod voor het ‘illegale’ verlengstuk van de baan.

Sjors van Beek en Jule Peeters

Omwonenden van Maastricht Aachen Airport eisen bij de rechter een verbod om het verlengstuk van de start- en landingsbaan te benutten zolang dit gebruik wettelijk niet netjes is geregeld. De twee korte gedingen, woensdag bij de rechtbank in Roermond, zijn onderdeel van een uiterst gecompliceerd juridisch steekspel rond het vliegveld.

NoodgevallenIn 2003 is aan de zuidelijke kop van de baan een ‘stopway’ van 250 meter aangelegd, een soort uitloopstrook voor noodgevallen. Het ministerie wil via een ontwerp-Luchthavenbesluit nu toestemming verlenen om dit verlengstuk permanent te mogen gebruiken. Daarmee zouden zwaardere toestellen kunnen worden ingezet op intercontinentale vluchten.

Omwonenden, verenigd in de actiegroep Boze Moeders en de Alliantie tegen Uitbreiding MAA, hebben in januari bezwaar aangetekend tegen dit voornemen om een verlengde baan te legaliseren. Om die zogeheten zienswijzen goed te kunnen onderbouwen willen ze inzage in het contract ofwel ‘concessieovereenkomst’ dat de provincie heeft gesloten met de nieuwe exploitant van het vliegveld, TCGI.

Geheimhouding"Want wij denken dat daar dingen in staan die niet door de beugel kunnen”, aldus een van de omwonenden. Het contract is opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De provincie weigerde aanvankelijk om het contract vrij te geven omdat er geheimhouding op zou liggen, maar is dat nu aan het heroverwegen, zo bevestigen provinciale woordvoerders.

Het baanverbod dat nu bij de rechtbank wordt geëist, is onderdeel van deze Wob-procedure. Kort gezegd willen de omwonenden voorkomen dat hun Wob-zaak en dus ook de zienswijze-procedure mosterd na de maaltijd worden omdat het verlengstuk van de baan al lang en breed in gebruik is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee