Vijfhonderd mensen zetten handtekening tegen nieuwe tram

Print
Vijfhonderd mensen zetten handtekening tegen nieuwe tram

Afbeelding: De Limburger

Actiecomité Op het Goede Spoor (OGS) heeft ruim vijfhonderd handtekeningen ingezameld tegen de geplande aanleg van een tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt.

Dat aantal is op papier ruim voldoende om de gemeenteraad via een burgerinitiatief te verzoeken het onderwerp met spoed op de agenda te plaatsen.

Barcelona
Saillant detail: tot de ondertekenaars behoren circa veertig Belgen en zelfs een inwoner van Barcelona. Laatstgenoemden tellen overigens niet mee voor de voor een burgerinitiatief vereiste driehonderd handtekeningen. 

Het actiecomité, onder voorzitterschap van Leo Maathuis, wijst de grensoverschrijdende tramlijn (geraamde investering circa 300 miljoen euro) categorisch af. In plaats daarvan ijvert OGS al jaren voor nieuwe onderhandelingen met de Vlaamse regering, met als doel realisering van een treinverbinding tussen de centrale stations van beide Limburgse hoofdsteden. "Dat is een stuk goedkoper, sneller en veiliger”, betogen Maathuis en de zijnen. 

Opgeknapt
De door OGS beoogde treinverbinding voorziet in gebruikmaking van reeds bestaand spoor en dito spoorbrug. Het spoortracé tussen Lanaken en Maastricht is enkele jaren geleden voor ruim 33 miljoen euro opgeknapt. De raadsgriffie gaat nu eerst onderzoeken of het burgerinitiatief aan alle gestelde eisen en criteria voldoet. Zo moet onder meer de vraag worden beantwoord of realisering van een internationale treinverbinding wel tot de bevoegdheden van de gemeenteraad behoort. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →