Schippers komt er niet uit: 'Stel nieuwe informateur aan'

© ANP

Informateur Edith Schippers ziet na de tweede ronde verkennende gesprekken nog geen mogelijkheid tot het vormen van een meerderheidskabinet. Ze adviseert Herman Tjeenk Willink (PvdA) aan te stellen als nieuwe informateur, schrijft ze in haar eindverslag, dat ze vanmorgen aan Kamervoorzitter Arib overhandigde.

Maarten van Ast

Volgens Schippers bestaan er bij elke variant bezwaren van minstens één van de betrokkenen. "Het is verstandig deze niet als eindpunt te markeren, maar als ieders eerste positie in de uiterst complexe nieuwe politieke verhoudingen van een versnipperde Tweede Kamer", schrijft ze. Voldoende steunTjeenk Willink zou zich al bereid te hebben verklaard de formatie over te nemen. Hij zou volgens Schippers op zoek moeten gaan naar een coalitievariant met voldoende steun in de volksvertegenwoordiging. "Dat kan, zoals de meesten blijven nastreven, een meerderheidskabinet zijn, maar ook een minderheidskabinet in welke vorm dan ook." Eerder zette Schippers op verzoek van de partijen vooral in op een meerderheidskabinet.

OptimistischNadat de gesprekken tussen het 'motorblok' van VVD, CDA, D66 en GroenLinks vastliepen, werd duidelijk dat er geen steun was voor andere combinaties. Ook gesprekken om onderhandelingen te starten met de ChristenUnie liepen stuk. Toch is Schippers optimistisch. Ze stelt dat er nog altijd beweging mogelijk is. "Het vraagt om een gerichte tussenstap waarin partijen nieuwe bereidheid kunnen vinden om zonder voorwaarden vooraf het onderlinge gesprek aan te gaan." Dat de gesprekken zijn vastgelopen vindt ze dan ook niet vreemd. Ze zegt dat er tijdens de formatie een fase was aangebroken waarin de posities van de partijen niet meer bewogen. "Je voelt dat er beweging is, maar je krijgt het niet naar boven''. Veel gezagOver het aanstellen van een nieuwe informateur zegt Schippers dat de komende gesprekken iemand nodig hebben met veel gezag en ervaring en die het werk kan doen met 'enige afstand tot de actualiteit'. Bij vorige informaties waren volgens haar ook meerdere informateurs betrokken. Tjeenk Willink zou volgens Schippers direct 'gericht combinaties van partijen' moeten uitnodigen voor een gesprek. Opnieuw verkennen is niet nodig.

DebatDinsdag debatteert de Kamer waarschijnlijk over het verloop van de formatie. Dat debat is aangevraagd door PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij is naar eigen zeggen 'heel benieuwd' waarom het overleg van het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie precies is geklapt.

De Kamer besluit later of Tjeenk Willink inderdaad zal worden aangewezen als informateur. Hij was eerder onder meer informateur van Paars I. Ook was hij voorzitter van de Eerste Kamer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee