Voorjaarsnota: miljoenen naar monumenten en economie

© iStock

De provincie trekt vijf miljoen euro extra uit voor de restauratie van kastelen, molens, kloosters en andere monumenten.

Jule Peeters

Eerder werd hier al een kleine achttien miljoen voor gereserveerd, maar daarmee konden lang niet alle gebouwen die dat nodig hadden van een opknapbeurt worden voorzien.

AanvragenDe provincie had ervoor gekozen om stapje voor stapje het geld beschikbaar te stellen de komende jaren. Maar meteen in de eerste fase kwamen er verleden jaar in totaal al 81 aanvragen binnen van bedrijven, gemeenten en particulieren. Daar zat een prijskaartje aan van ruim 20 miljoen. In de voorjaarsnota van de provincie, waarin de uitgangspunten staan voor de komende begroting, staat dat de provincie vijf miljoen euro extra wil uittrekken voor de restauratie. Op die manier is er geld voor alle aanvragen die zijn ingediend.

Grotere Limburgse monumentenEr zijn verleden jaar vijftien projecten geselecteerd. Onder meer het Gemmakloostercomplex en de Mariahof in Sittard-Geleen, het Friedesse molenhuis in Neer en de Tiendschuur in Horst. Met de regeling is het de bedoeling dat de grotere Limburgse monumenten zo veel mogelijk worden hersteld. Kerken en woningen vallen erbuiten.

Tekort aan arbeidskrachtenVerder wil de provincie nog eens miljoenen extra in de Limburgse economie steken. 3 miljoen extra voor MKB-beleid en 3,5 miljoen wordt uitgetrokken om het tekort aan arbeidskrachten terug te dringen. Voorspeld wordt dat er binnen vijf jaar 120.000 man personeel nodig is in Limburg. Binnen een paar maanden komt de provincie met een actieplan om dit op te vangen.

Begin juli wordt de voorjaarsnota besproken door Provinciale Staten en volgt er een officieel besluit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee