Voorjaarsnota: miljoenen naar monumenten en economie

Print
Voorjaarsnota: miljoenen naar monumenten en economie

Afbeelding: iStock

De provincie trekt vijf miljoen euro extra uit voor de restauratie van kastelen, molens, kloosters en andere monumenten.

Eerder werd hier al een kleine achttien miljoen voor gereserveerd, maar daarmee konden lang niet alle gebouwen die dat nodig hadden van een opknapbeurt worden voorzien.

Aanvragen
De provincie had ervoor gekozen om stapje voor stapje het geld beschikbaar te stellen de komende jaren. Maar meteen in de eerste fase kwamen er verleden jaar in totaal al 81 aanvragen binnen van bedrijven, gemeenten en particulieren. Daar zat een prijskaartje aan van ruim 20 miljoen. In de voorjaarsnota van de provincie, waarin de uitgangspunten staan voor de komende begroting, staat dat de provincie vijf miljoen euro extra wil uittrekken voor de restauratie. Op die manier is er geld voor alle aanvragen die zijn ingediend.    

Grotere Limburgse monumenten
Er zijn verleden jaar vijftien projecten geselecteerd. Onder meer het Gemmakloostercomplex en de Mariahof in Sittard-Geleen, het Friedesse molenhuis in Neer en de Tiendschuur in Horst. Met de regeling is het de bedoeling dat de grotere Limburgse monumenten zo veel mogelijk worden hersteld. Kerken en woningen vallen erbuiten.

Tekort aan arbeidskrachten
Verder wil de provincie nog eens miljoenen extra in de Limburgse economie steken. 3 miljoen extra voor MKB-beleid en 3,5 miljoen wordt uitgetrokken om het tekort aan arbeidskrachten terug te dringen. Voorspeld wordt dat er binnen vijf jaar 120.000 man personeel nodig is in Limburg. Binnen een paar maanden komt de provincie met een actieplan om dit op te vangen.

Begin juli wordt de voorjaarsnota besproken door Provinciale Staten en volgt er een officieel besluit. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →